Tüm dünya üniversitelerinin web tabanlı sundukları bilimsel ve akademik çalışmaların değerlendirildiği sıralamada Giresun Üniversitesi son iki yılda büyük bir gelişme kaydetti.

Dünya üniversitelerinin web tabanlı değerlendirmesinin ve buna göre sıralamasının yapıldığı “Webometrics Ranking Web of World Universities” 2020 Temmuz Dünya Üniversiteleri Sıralamasında yaklaşık 30 bin üniversite içerisinde 2541 sırada yer aldı.

Webometrics verilerine göre Üniversitemiz bu alanda son beş yılda 7000’den fazla üniversiteyi geride bıraktı.

Türkiye Üniversiteleri arasındaki sıralamada da 2020 Temmuz ayı itibariyle 70.sıraya yükseldi.

Webometrics verileri üniversitelerin küresel tanınırlığı ve erişimi konusunda önemli veriler üretiyor. Webometrics, İspanya Ulusal Araştırma Konseyi`nin (CSIC)  bünyesinde faaliyet gösteren, Madrid şehrinde bulunan ve tüm dünya üniversitelerinin itibar gösterdiği “Cybermetrics Lab” adında bir bilim merkezi.

Merkezin yaptığı sıralamanın amacı, internet üzerinde akademik araştırma kurumlarının varlığını arttırmak ve bilimsel makalelerin açık erişim yayınını teşvik etmek...

Merkez  tarafından yapılan araştırmalarda ve sıralamalarda,  dünya üniversitelerinin yapmış oldukları her türlü bilimsel çalışmalar, ulusal ve uluslararası yayınlar, ders notları, bilimsel toplantılar, sunumlar gibi internet ortamından bilim arenasına aktarılan veriler ölçülüyor.

Dünya üniversiteleri arasında, açıklık, genişlik, görünürlük ve mükemmeliyet başlıkları altında uluslararası derecelendirme yapan Webometrics, her sene olduğu gibi bu sene de üniversiteleri başarı sıralarına göre derecelendirdi. Tüm dünyada yakından takip edilen Webometrics'in 2020 yılı Temmuz ayı sıralamasında Giresun Üniversitesi,  2015 yılına göre 217 Türk üniversitesi arasında 21 basamak yükselerek 70. Sıraya yükseldi.
217 Türk üniversitesi arasında, Üniversitemiz,  2017 yılında da 88. sırada yer almıştı.
Dünya genelinde sıralamaya sokulan 30.000 üniversite arasında da 2541. olarak, 27.459 üniversiteyi geride bırakarak gurur verici bir başarıya imza atmış oldu.

Webometrics Dünya Üniversiteler sıralamasında ,Küresel Çapta Mükemmeliyet, İçerik, Yeniliklere Açıklık ve Görünürlükte Büyük Sıçrayış başlıkları altında ayrı ayrı puanlama ve sıralama yapılıyor.

Üniversitelerin internet sitelerinin hacim (volume), görünürlülük (visibility) ve etkisini (impact) belirli bir metodoloji kullanarak ölçen ve bu ölçümü yaparken kurumun bilimsel üretimini (yayınlanan makaleler, konferanslar, tezler, raporlar, monograflar, vs.), destek materyallerini (ders materyalleri, veritabanları, dijital kütüphane, personel sayfaları, atölye çalışmaları, vs) ve kurum hakkında genel bilgileri dikkate alan bir sisteme dayalı olarak yapılan bu değerlendirmeler başta Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa ülkeleri olmak üzere ciddi bir şekilde dikkate alınıyor, kalite ölçümünde bir kriter olarak yer alıyor.

Giresun Üniversitesi, bilimsel ve akademik başarılarıyla, çağa uygun nitelikli, özgün, kaliteli ve dünya standartlarındaki eğitim anlayışıyla, yürütülen proje ve diğer faaliyetleri ile ülkemiz sınırlarını aşmaya, hak ettiği seviyeye hızlı bir şekilde yükselmeye devam edecektir.
Bilim dünyasında, Ülkemizi ve şehrimizi en iyi şekilde temsil ederek, çok daha büyük başarılara imza atacaktır.