Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yılmaz Can, Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından düzenlenen "Dönüşen Dünyada Liderler Çalıştayı"na katıldı.

21 Ocak 2021 tarihinde yapılan serinin beşinci toplantısı; YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Elmas ve Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Sibel Aksu Yıldırım’ın konuşmalarıyla başladı.

Toplantının ilk oturumunda, ’VUCA Dünyasında liderlik’, ’Temel Kavramlar ve Liderlik’, ’Kurum Kültürü ve Değerler’ ve ’Liderlik Davranışları’ olmak üzere dört ana bölüm ve alt başlıklar konuşuldu."VUCA” (Uçuculuk, belirsizlik, karmaşıklık ve bulanıklık) Dünyasında Liderlik" başlığı altında Pandemi Döneminin VUCA bileşenleri açısından değerlendirilmesi ile üniversitelerin ekosistemi ve ekosistem ile ilgili sorunların değerlendirilmesi konuları ele alındı.

İkinci oturumda temel kavramlar ve liderlik konularına değinilerek paydaş odaklılık, stratejik bakış ile fonksiyonel ve süreç bazlı yapıların temel farkları, değişim yönetimi konuşuldu.

Kurum kültürü ve değerlerin ele alındığı üçüncü oturumda, Birleşmiş Milletler sürdürülebilir kalkınma amaçları, liderlerden beklenen etik tavır ve söylem konuları masaya yatırıldı.

Çalıştayın son bölümünde ise liderlik davranışları, liderlik yaklaşımları, liderlik dinamiği, liderlikte koçluk ve mentörlük rolleri, kriz döneminde liderlik, güçlü ekipler, üniversite için liderlik modeli örneği konuları değerlendirildi.
Değerlendirme anketiyle sona eren Çalıştayın önümüzdeki dönemlerde belli periyotlar halinde gerçekleştirilmesi hedefleniyor.

Gerçekleştirilen etkinlik ile ilgili bir değerlendirmede bulunan, Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yılmaz Can, "YÖK tarafından beş yıl önce kurulan ve Yükseköğretim kurumlarının kalite yolculuğunda önemli bir misyon üstlenen Yükseköğretim Kalite Kurulu’nun bu kısa zaman zarfında oldukça önemli işlere imza attığını söyledi.

Rektör Can, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Üniversitelerimizin sürdürülebilir gelişimine ve bireylerin evrensel yeterliliklere ulaşmasına katkı sağlamak için YÖKAK önemli bir sorumluluk üstlenmiştir.  En başta Yükseköğretim alanında kalite güvencesi sistemini güçlendirmeyi hedefleyen bu kurum, yeni YÖK anlayışının bir tezahürü olarak, kalite kültürünün yayılımını teşvik etmekte ve tüm paydaşlar arasında iş birliğine dayalı ilişkiler kurulmasına uygun ortamlar hazırlamaktadır.

'Dönüşen Dünyada Liderler Çalıştayı' ise bu bağlamda önemli bir çalışmadır. Bu çalışma, dünya çapında yaşanan hızlı değişime yükseköğretim kurumlarımızı uyumu ve gereken adımları zamanında atabilmeleri yönünde geniş bakışı açısı sunmak için düzenlenmiş ve rektörlerimiz arasında tecrübe paylaşımını sağlamıştır.

Yükseköğretim kurumlarımızın geleceğe olan yürüyüşlerinde YÖKAK iyi bir yol arkadaşı olacaktır. Bu vesileyle, hem YÖK Başkanımız Prof. Dr. Sayın M. A. Yekta Saraç'a, YÖK üyelerimize ve YÖKAK Başkanımız Prof. Dr. Sayın Muzaffer Elmas ile tüm YÖKAK üyelerimize teşekkür ediyorum.”