Kıta sahanlığı kavramını daha da geliştiren, keskinleştiren ve kuramsal bir yaklaşım sunan “Mavi Vatan” kavramı temasıyla hareket eden “Karadeniz Bir Barış Denizidir” sempozyumu gerçekleştirildi.

Sempozyumda son yıllarda uluslararası ilişkiler literatürüne yerleşen ve kıta sahanlığı konusunda ülkemizin elini oldukça güçlendiren “Mavi Vatan” kavramının stratejik önemine değinildi. “Mavi Vatan” kavramının, Türk diplomasisinin son dönemde kavram ve doktrinler konusunda elde ettiği büyük bir başarıyı ortaya koyduğu vurgulanırken sempozyumun paydaşları tarafından ise şu açıklamalara yer verildi;

“Giresun Üniversitesi olarak, kurulduğumuz 2006 yılından bu yana, bölgemizin stratejik önemine her daim vurgu yaptık. Doğal kaynaklar açısından çok zengin olduğunu bildiğimiz Karadeniz üzerindeki her türlü hakkımızı ve hukukumuzu korumak, ilgililere duyurmak amacıyla, “Karadeniz Stratejik Araştırmalar Merkezi” kurduk. Kısaca KARASAM adını verdiğimiz bu merkezimiz, geçirdiğimiz on beş yıl içinde uluslararası birçok bilimsel etkinliğe imza attı. Bu anlayış ve dikkat içinde ülkemizin ve bölgemizin çıkarlarını korumak, sorunları hukuk çerçevesinde çözmeye çalışmak için Üniversite olarak çalışmalarımıza daha da yoğun bir şekilde devam edeceğiz.
“Mavi Vatan” kavramının kullanımının yaygınlaştırılması, kavramın meşruiyetini her platformda daha da pekiştirecektir. Bu açıdan “Karadeniz bir Barış Denizidir Sempozyumu”, Mavi Vatan kavramına önemli katkılar sunacaktır.

Bu sempozyumun, bölge barışını sağlamaya, hukuku korumaya büyük ölçüde fayda sağlayacağına inanıyor, tüm katılımcılara yürekten teşekkür ediyor, başarılar diliyoruz.”