Giresun Üniversitesi Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (GÜKAM) ve Yalova Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen “III. Ulusal Kadın Sempozyumu”, 08-09 Mart 2019 tarihlerinde, Yalova Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

8 Mart 2019 Cuma günü düzenlenen ve Rektörümüz Prof. Dr. Cevdet Coşkun ile GÜKAM Müdürü Prof. Dr. Reyhan Ayşen Wolff’un da hazır bulunduğu açılış töreni, Yalova Valisi Muammer Erol, Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suat Cebeci, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir, Kırklareli Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aykaç, Yalova Vali Yardımcısı Dr. Ahmet Kurt, İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sedat Murat ile akademisyen ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleşti.

Etkinlik öncesinde, Yalova Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Nursel Karaca’nın çini ve ebru alanlarında ortaya koyduğu eserlerden oluşan “Kadın Ruhundan Esintiler” adlı kişisel sergisini gezen Rektörümüz ve beraberindekiler, daha sonra “III. Ulusal Kadın Sempozyumu” açılış programına katıldılar.

Açılış konuşmasını yapan Yalova Üniversitesi Kadın ve Aile Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Elif Yüksel Oktay, “8 Mart Dünya Kadınlar Günü”nde, böylesine anlamlı bir etkinliğin Yalova Üniversitesinde düzenlenmesinin kendileri için memnuniyet verici olduğunu belirterek sözlerine başladı. “III. Ulusal Kadın Sempozyumu”nun, kadın başlığı altında yapılan çalışmaların ortaya konduğu önemli akademik mecralardan birisi olması hasebiyle de büyük önem taşıdığın belirten Oktay, etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederek sözlerini noktaladı.

Sayın Oktay’ın ardından kürsüye çıkan Rektörümüz Prof. Dr. Cevdet Coşkun, düzenlendiğinde büyük ses getiren ve ilk ikisi Giresun Üniversitesi çatısı altında gerçekleştirilen “Ulusal Kadın Sempozyumu”nun, Yalova Üniversitesinde düzenlenmesinden duyduğu memnuniyet dile getirerek sözlerine başladı.

GRÜ’nün markalaşmış çalışmalarından biri olan bu sempozyumun Giresun dışında bir ilde yapılmasının kendileri için büyük önem taşıdığını belirten Rektörümüz sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Birinci Ulusal Kadın Sempozyumu 2017’de, II. Ulusal Kadın Sempozyumu ise 2018’de, Üniversitemiz Eğitim Fakültesi ile kısa adı GÜKAM olan Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından birlikte gerçekleştirildi.

Sempozyumu bu yıl Türkiye’mizin bir başka güzel ilinde, Yalova’da yapılmasını, ulusal sempozyumların misyonu gereği, diğer üniversitelerle işbirliği sağlanması olarak düşünüyorum. Dileğim, bu etkinliği 81 ilimizdeki diğer üniversitelerle de birlikte düzenlemek ve bilimsel çalışmaları paylaşmaktır.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü,  “Kadının sosyal, ekonomik ve siyasi alanda güçlenmesini sağlamak, kadın haklarının geliştirilmesine katkıda bulunmak, kadın hakları alanında karşılaşılan sorunları gidermek, kadınlara karşı yapılan her türlü ayrımcılığın ve şiddetin önlenmesini sağlamak”  amacıyla uluslararası bir gün olarak kabul edilmiştir. Ayrıca güçlü aile yapısında kadının rolünün öneminin ortaya çıkarılması da bugün ele alınacak önemli konulardandır.

Ailenin güçlü olması toplumların güç kazanması demektir. Ancak sadece yılda bir gün ile sınırlandırılmaması gerektiğine inanmaktayım. Bu sebeple biz, üniversite yönetimi olarak, kadın sorunları ve hakları alanında sadece yılda bir kez değil, Üniversitemiz bünyesinde kurulan Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (GÜKAM) tarafından yıl boyunca birçok bilimsel faaliyet düzenliyoruz. Bu konuda  açtığımız yüksek lisans programıyla da bilimsel çalışmalar yürütüyoruz…

Üçüncüsünü gerçekleştireceğimiz bu etkinliğin, alanında önemli bir çok bilim insanının çalışmalarını ortaya koyacağı, önemli akademik faaliyetlerden biri olacağına inanıyor, “III. Ulusal Kadın Sempozyumu” için bizi Yalova’da misafir eden Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suat Cebeci hocamıza bir kez daha teşekkürlerimi sunuyorum.

Ayrıca; düzenleme kurul başkanı YÜKAM Müdürü Prof. Dr. Elif Yüksel Oktay’a, Giresun Üniversitesi Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (GÜKAM) Müdürü Prof. Dr. Reyhan Ayşen Wolff hocamıza ve diğer sempozyum kurul üyeleri ile bildirileriyle katılım sağlayan değerli bilim insanlarına ayrı ayrı teşekkür ediyorum…”

Açılış konuşmalarının ardından başlayan sempozyumun açılış paneli, İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sedat Murat’ın moderatörlüğünde gerçekleşti.

Sinema, Tiyatro ve Dizi Oyuncusu Nergis Çorakçı, Abdi İbrahim İlaç San. ve Tic. A.Ş. Pazarlama ve Satış Direktörü Figen Bilgen, 25 Yıllık Otobüs Kaptanı Nazan Çelik, Yalova Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Nurten Anıl ve YTSO Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Merve Yadigar Gençer’in katılımıyla gerçekleşen oturumda, konuşmacılar hayat tecrübelerini dinleyicilerle paylaştılar.

Sempozyumda eş zamanlı düzenlenen diğer oturumlarda Üniversitemiz akademisyenleri ile Kadın Araştırmaları Anabilim Dalı Yüksek Lisans öğrencileri yaptıkları çalışmalarla ilgili sunumlar yaptılar.