Sağlık Hizmetleri MYO’da Dış Paydaşlarla Kalite ve Akreditasyon Toplantısı
Dünya Çocuk Hakları Günü’ne İthafen Çocuk Hakları Sergisi
Çocuk Hakları Paneli ve Resim Sergisi
Diş Hekimliği Fakültesi Beyaz Önlük Giyme Töreni
Eğiticilerin Eğitimi ve Sertifika Programı
2024 Yılı 5. Dönem İlkyardımcı Eğitimi Başarıyla Tamamlandı
TÜBİTAK ARDEB Destek Programları Tanıtım Etkinliği Gerçekleştirildi
Sudaki boğulmaları öneyebilmek için:
- Öncelikle, güvenli ve gönül rahatlığıyla suya girebilmek için yüzmeyi bilmek gereklidir.
(Bilgi: https://www.giresun.edu.tr/tr/news-detail/suda-bogulmalar-ve-ceken-akintilar/4168)
Sonuç olarak; denizle birlikte göl ve göletlerin, derin ve sürükleyici derelerin ve sulama kanallarının suda boğulma tehlikesine açık yerler olduğu unutulmamalıdır. Tatlı sularda özellikle akıntının yoğun olduğu yerler, akarsuyun deniz ve göllere döküldüğü alanlarda yüzme esnasında dikkat gerekiyor. Denizlerimizde ise rüzgârlı ve/veya dalganın güçlü olduğu havalarda suya kesinlikle girilmemelidir.
Bugünlerin diğer bir tehlikesi sıcak hava dalgalarıdır. Ülkemiz son yılların en sıcak günlerini yaşamaktadır. Meteoroloji Genel Müdürlüğü sürekli uyarılarda bulunurken, önümüzdeki haftalarda da sıcak hava dalgalarının devam edebileceği tahminleri yapmaktadır. Aşırı sıcaklıklar ilimizde de yoğun şekilde hissedilmektedir. Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO)’de, dünyanın ısınmasına yol açan iklim olaylarının yeni sıcaklık rekorlarına yol açabileceği tahminlerinde bulunurken; iklim ve sağlık uzmanları da bu sıcak hava dalgalarının “afete” dönüşme riski ve tehlikesini dile getirmektedirler. Bu havalarda en sık görülen sağlık riski sıcak çarpmalarıdır. Sıcak çarpması, insan vücudunun veya canlıların uzun süre nemle beraber yüksek sıcakta kalması ile yaşanan ciddi bir sağlık sorunudur. Bu durumda vücut sıcaklığı tehlike sınırı olan 40.50 C’i aşarak terleme etkinliği durabilir, hızlı ve düzensiz kalp atışlarıyla birlikte bilinç bulanıklaşarak kaybolabilir. Bu anlarda, acil tıbbi tedavi istenmelidir. Önlem olarak; güneş ışığının dik geldiği saatlerde, özellikle 10.00-16.00 arasında zorunlu olmadıkça dışarı çıkılmamalıdır. Yoğun aktivitelerden kaçınılarak, sıvı tüketimine özen gösterilmeli, günde en az 2-2,5 litre su tüketilmelidir. Aşırı sıcaklıkların ciddi sağlık sorunlarına dönüşmemesi için konu ile ilgili uzmanların, özellikle halk sağlığı uzmanlarının tavsiye ve önerileri dikkate alınmalıdır.
Sıcak hava dalgalarının diğer bir tehlikesi; ani sıcaklık değişimlerinin neden olduğu yoğun ve şiddetli yağışların, önceki haftalarda ilimiz ve bölgemizde de görüldüğü gibi sel, taşkın ve heyelanlarla sonuçlanmasıdır. Riskli günlerde AFAD, belediye, meteoroloji gibi kurumların uyarıları dikkatle izlenmeli; can ve mal kayıplarının yaşanmaması adına, tehlike bölgesindeki vatandaşlarımızın dikkatli olmaları gerekmektedir.
Ertuğrul YALÇIN
GRÜ Sivil Savunma Uzmanı