Üniversitemizin genişleme sahası olarak planlanan arazi üzerinde son günlerde ortaya atılan iddialar üzerine, kamuouyunu doğru bir şekilde bilgilendirmek amacıyla Rektörümüz Prof. Dr. Yılmaz Can, ilimizin sivil toplum temsilcileriyle biraraya gelerek toplantı yaptı.
Ömer Halisdemir Konferans Salonunda gerçekleştirilen toplantıya ayrıca Üniversitemizin Senato Üyeleri de iştirak ettiler.
İlimizde faaliyet gösteren önemli dernek, vakıf, sendika ve meslek odalarının temsilcileriyle bazı mahalle muhtarlarımızın katıldığı toplantıda, Rektörümüz Prof. Dr. Yılmaz Can, üniversitenin büyümesi ve saygın bir konuma gelmesi için Giresunlu hemşerilerin büyük çaba sarf ettiğini vurgulayarak, 2006 yılında üniversitenin kurulma sürecindeki heyecanı hatırlattı. Üniversitelerin bir şehrin geleceği için kritik öneme sahip olduğunu belirten Can, gelişmiş üniversitelerin, o şehrin geleceğini inşa eden kurumlar olduğunu ifade etti.
2019 yılında göreve başladığından beri üniversitenin altyapısını güçlendirmek için çalışmalara başladığını belirten Can, Giresun'daki akademik çalışmaların iki kampüste toplanmasını planladıklarını söyledi. Güre yerleşkesinde sosyal bilimler eğitiminin devam edeceğini, Aksu yerleşkesinde ise sağlık bilimleri fakültelerinin kurulacağını açıkladı. Ancak, üniversitenin büyümesi için daha fazla araziye ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.
Fiskobirlik ile yürütülen takas görüşmelerinin önemine dikkat çeken Can, 65 dönümlük arazinin kamu kaynaklarıyla kamulaştırılmasının mümkün olmadığını, bu nedenle takas yoluna gidilmesi gerektiğini belirtti. Fiskobirlik'in Bulancak'ta yeni bir entegre tesis için 24,5 dönümlük araziye taşınma isteği olduğunu ifade eden Can, mevcut arazinin tamamına ihtiyaç duyduklarını ancak özellikle sahile cephe olan 7 dönümlük araziye daha çok gereksinim duyduklarını kaydetti.
Toplantıda, Fiskobirlik ve üniversitenin birlikte gelişmesinin Giresun'un gelişimi için vazgeçilmez olduğunu vurgulayan Rektör Can, iki kurumun birbirine aldatma veya yanıltma söz konusu olamayacağını belirtti. Takas görüşmelerinin birkaç yıl sürdüğünü fakat henüz başarılı olamadıklarını ifade etti.
Son olarak, Giresun kamuoyunun bu konudaki hassasiyetinin önemli olduğunu belirten Rektörümüz Yılmaz Can, tüm tarafların ortak bir çözüm bulması gerektiğini ve yaşanılan tartışmaların uhuletle ve suhuletle çözülmesi gereğini vurguladı.
Giresun Üniversitesi Rektörü Yılmaz Can, FKB arazisi ile ilgili olarak düzenlenen toplantıda, belediye tarafının durumuna da değindi. 2023 yılında yapılan seçimler sonucunda belediye başkanının değiştiğini hatırlatan Can, Fiskobirlik’in elindeki 65 dönümlük arazinin tamamının üniversite gelişim alanında olmasına rağmen, 2012 yılında Fiskobirlik 7,5 dönümlük arazi için yargıya başvurarak bu arazinin kamulaştırılamadığını ve kendilerine satış hakkı verilmesini talep ettiğini belirtti. Mahkemeyi kazanarak bu alanın Fiskobirlik idari hizmet alanı olarak güncellendiğini ifade etti.
Yeni belediye başkanı Fuat Köse ile bu durumu ayrıntılı bir şekilde görüştüğünü söyleyen Can, üniversitenin bu araziye olan acil ihtiyacını aktardığını ve başkanın da hak verdiğini bildirdi. Ayrıca, iktidar ve muhalefet partilerinin milletvekillerine durumu ilettiğini ve hepsinin destek vereceklerini bildirdiklerini belirtti. Takas çalışmalarına yeniden başladıklarını vurguladı.
Can, Belediye ile yapılan görüşmelerde, imar müdürü ile birlikte Fiskobirlik arazisinin üniversiteye devri karşılığında önerilecek araziler üzerinde çalışma başlattıklarını ifade etti. Ancak, sosyal medyada 7,4 dönümlük arazinin satışa çıkarıldığına dair bir haber aldıklarında, hemen belediye başkanına gittiklerini ve üzüntülerini dile getirdiklerini aktardı. Başkan Köse’nin, Giresun Belediyesinin zor durumda olduğunu anlattığını konuya ilişkin iddialar hakkında sessiz kaldığını söyledi.
Takas konusunda iki öneri sunulduğunu belirten Can, Tayyaredüzü’nde 5,5 dönümlük bir arazi ve AFAD’ın arkasında bulunan başka bir 5,5 dönümlük araziyi önerdi. Bilirkişilerin değerleme yapmasını ve önerilen arazilerin kabul edilebilirliğini artırmak için çalışmalar yapılması gerektiğini ifade etti.
Toplantıda, Nizam-ı Alem Ocakları Genel Başkanı İbrahim Ünye ve Giresun ve İnsanlığa Hizmet Derneği Başkanı Ayhan Akten de söz alarak, üniversitenin önemine vurgu yaptılar. Sorunun kısa sürede çözümü için önerilerde bulundular.
Rektör Yılmaz Can, toplantının sonunda katılımcılara teşekkür ederek, tekliflere açık olduklarını ve Giresun kamuoyunda sorunun çözümüne yönelik bir beklenti oluştuğunu ifade etti. Rektör Can, toplantıya katılan başta şehrin sivil toplum örgütleri temsilcilerine, basın mensuplarına ve üniversitemizin Senato üyelerine teşekkür ederek toplantıyı kapattı.
Toplantı, üniversitenin geleceği için önemli bir adım olarak değerlendirildi. Ayrıca, katılımcılar tarafından bu toplantının Giresun Üniversitesi tarihinde bir ilk olarak değerlendirildi; senato üyeleri, STK temsilcileri ve basın mensuplarının aynı ortamda bir araya gelerek üniversite ve şehir için kritik olan bir konuyu değerlendirmesi açısından önemli bir adım olarak kaydedildi.
Sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle yapılan toplantıda Rektörümüze, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Güven Özdem, Prof. Dr. Hüseyin Şahin ve Prof. Dr. Emel Uzunoğlu ile Genel Sekreter Ahmet Tevfik Korkmaz da eşlik ettiler.