Geleneksel Aşçı Ceketi Giyme Töreni
COST Aksiyonuna Atanma Başarısı
Dil Değerlendirmede Yenilikçi Uygulamalar
Giresun Üniversitesi, Mersin / Üniversite Tanıtım Günleri'nde
Bağımlılıkla Mücadele Yöntemleri Paneli
Bulancak Kadir Karabaş UBYO Hamsi Şenliği
Öğrenci Toplulukları Tanıtımı Etkinliği
Fındık Tarımında Yapay Zekâ ve Teknoloji Kullanımının Yol Haritasının Belirlenme...
Nevruz Bayramı dünyanın en eski bayramı olma özelliğinin yanı sıra coğrafi olarak da üç kıtayı kapsayan önemli kutlamaların başında gelmektedir. Ülkemizin yanı sıra başta kardeş ülkelerimiz Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Azerbaycan ve Özbekistan olmak üzere Afganistan, İran, Tacikistan, Pakistan, Suriye, Irak, Gürcistan, Hindistan, Bosna-Hersek, Bangladeş, Sudan, Nepal, Yunanistan, Arnavutluk, Çin Halk Cumhuriyeti ve Rusya’nın büyük bir kısmında kutlanmaktadır. Adı geçen ülkelerin birçoğunun takvimlerinde resmi tatil olarak yerini alan Nevruz Bayramı en az 3500 seneden beri kutlanmakta olan kadim ve tarihi bir bayramdır.
Baharın gelişi ve tabiatın uyanışını simgeleyen bu bayram; bin yıllardan beri bu coğrafyada yaşayan her ırktan, dilden, dinden ve mezhepten insanların bir araya gelmesine, ihtilafları ve anlaşmazlıkları bir tarafa koyarak tabiat ile birleşerek hayatın yeniden canlanmasına vesile olmuştur. Nevruz Bayramı, Türk dünyasında ortak müzik, dans, şiir, destan ve folklorik diğer ögeler ile geleneksel yemekler, tatlılar sunularak kutlanmaya devam etmektedir.
Ülkemiz açısından baktığımızda ise günümüzde Nevruz Bayramı bizim ile diğer Türk devletleri arasında tarih, kültür, dil, din öğelerinin yanı sıra en önemli birleştirici, bütünleştirici ve ortak değerlerimizin taçlandığı kadim bir bayramdır. Özellikle SSCB’nin dağılmasından sonra ortaya çıkan bağımsızlıklarına kavuşan Azerbaycan, Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan ve yine halen Rusya Federasyonu içerisinde yer alan Balkarya, Başkurdistan, Tuva, Saha ve Tataristan gibi özerk cumhuriyetlerde büyük bir özen ve önemle kutlanan Nevruz Bayramı orada yaşayan soydaşlarımız ile bizim aramızda sarsılmaz bir bağ ve ortak değerlere sahip çıkma duygusunu geliştirmiştir.
Başta dost ve kardeş ülkelerden ülkemize misafir olup üniversitemizde eğitim hayatlarını sürdüren sevgili öğrencilerimiz olmak üzere, tüm öğrencilerimizin nevruz bayramlarının iyi geçmesini diliyorum.
21 Mart nevruz bayramı sizlerin, ailelerinizin, güzel ülkemizin, büyük Türk dünyasının ve nevruzu kutlayan tüm halkların nevruz bayramı kutlu ve mübarek olsun.
Prof. Dr. Cevdet COŞKUN
Rektör