Geleneksel Aşçı Ceketi Giyme Töreni
COST Aksiyonuna Atanma Başarısı
Dil Değerlendirmede Yenilikçi Uygulamalar
Giresun Üniversitesi, Mersin / Üniversite Tanıtım Günleri'nde
Bağımlılıkla Mücadele Yöntemleri Paneli
Bulancak Kadir Karabaş UBYO Hamsi Şenliği
Öğrenci Toplulukları Tanıtımı Etkinliği
Fındık Tarımında Yapay Zekâ ve Teknoloji Kullanımının Yol Haritasının Belirlenme...
5 gün boyunca süren eğitimde ilk gün Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kürşat Korkmaz “Fındık Gübreler ve Gübreleme Yöntemleri” konu başlığıyla doğru gübre kullanımı ve gübrelemenin önemini anlatan bir sunum gerçekleştirdi. Prof. Dr. Korkmaz günün ikinci oturumunda ise doğru gübreleme yöntemlerini uygulamalı olarak gösterdi.
Eğitimin ikinci gününde ise Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Akyazı, “Fındıkta Zirai Mücadele Yöntemleri” başlığıyla son dönemde özellikle bölgemizde başta fındık olmak üzere diğer meyve ve sebze türlerinde de yoğun zarar meydana getiren kahverengi kokarca ve fındıkta diğer ana hastalık ve zararlılar ile mücadele yöntemlerinin inceliklerini anlattı.
Eğitim üçüncü gününde Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali İslam “Fındıkta Budama Teknikleri” konu başlığıyla fındık doğru budamanın nasıl olması gerektiği ve doğru budamanın ürün verimine nasıl etki ettiğiyle ilgili bir sunum gerçekleştirdi.
Eğitimin dördüncü gününde TARSİM Giresun Bölge Müdür Yardımcısı Burhan Kılıç “Fındıkta Sigorta Kapsamına Giren Hasarlar” konu başlığı ile tarım sigortaları ve fındık özelinde devlet destekli tarım sigortaları konulu bir sunum yaptı.
Eğitimin son gününde Giresun Üniversitesi Fındık İhtisaslaşma Koordinatörlüğü Koordinatör Yardımcısı Doç. Dr. Ali Turan “Fındık Hasat Harman ve Depolama” konu başlığıyla fındıkta erken hasadın sakıncaları ve kurutma yöntemlerini anlatan bir sunum gerçekleştirdi.
Son gün gerçekleşen sertifika töreni eğitimi başarıyla tamamlayan katılımcılar sertifikalarını aldılar.
Sertifika töreninde konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Yılmaz Can, Üniversitemizin Kasım 2021’de Fındık İhtisas Üniversitesi ilan edildiğini ve bu tarihten sonra kurulan Fındık İhtisaslaşma Koordinatörlüğü ile çeşitli çiftçi eğitimleri düzenlendiğini vurguladı. Rektör Can, “Ülkemizde önce Giresun’da sonra ise fındık tarımının yapıldığı diğer illerde bilinçli fındık yetiştiriciliği çalışmaları yapıyoruz ve yapmayı planlıyoruz. Bu sertifika programının da düzenlenme amacı tam olarak buydu. Bu bir temel eğitim, önce temel eğitim seminerlerimiz devam edecek sonra alan bazlı seminerlerimiz olacak. Mesela budama konusunu bir hafta süren bir eğitimle ele alacağız. Bir hafta gübreleme konusunda bir eğitim gerçekleştireceğiz. Başka bir eğitimde uzun uzadıya hasat ve hasat sonrasını ele alacağız. Çiftçilerimizi bilgilendirme, bilinçlendirme faaliyetlerimiz devam edecek. Geliştirmekte olduğumuz dijital fındık uzmanı uygulamasıyla çiftçilerimiz anlık olarak fındık tarımı ile ilgili çeşitli bilgilere erişebilecek ve hatta uzmanlara danışabilecek. Katılımınız, özveriniz için çok teşekkür ediyorum. Fındık İhtisaslaşma Koordinatörlüğü ekibimizle irtibatınızı kesmeyin. Çiftçimize, üreticimize ne yaparsak daha faydalı oluruz onun hesabını yapıyoruz.” diyerek sözlerini noktaladı.