Giresun Üniversitesi’nde “Hayat Bir Maraton: Koşmaya Var Mısın?” Söyleşisi Gerçe...
2025 Yılı İlkyardımcı Eğitimlerinde İkinci Dönem
Prof. Dr. Metin AKAR'dan, "Hoca Ahmet Yesevi Külliyesi Restorasyonu" Konferansı
“Türk Şiirinin Gür Sesi” Şiir Dinletisi Gerçekleşti
GRÜ Felsefe Topluluğundan “Kant’ın Düşüncesinde Rasyonel Metafiziğin İmkânsızlığ...
GÜSEM ve Giresun Kent Konseyi’nden Ortak Girişimcilik Etkinliği
Doç. Dr. Gonca Uludağ COST Aksiyonuna Atandı
TÜSF 21. Üniversiteler Arası Türkiye Halk Dansları Şampiyonası'na Giresun Üniver...
Giresun Üniversitesi’nde “Nehirden Denize Özgür Filistin” Temalı Şiir Dinletisi ...
TÜBİTAK Bilim, Özel, Hizmet ve Teşvik Ödülleri Başvuruları Başladı
GRÜ Tıp Fakültesi akademisyenlerinden Dr. Öğr. Üyesi Kürşad Aytekin ile birlikte bu çalışmada yer alan GRÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selçuk Takır, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Osteoartrit (kireçlenme) genel olarak 50 yaş üzeri popülasyonda sık görülen bir eklem hastalığıdır. Osteoartrit vücutta herhangi bir eklemi etkilemekle beraber en sık diz eklemlerinde görülür. Bu hastalıkta eklemin kıkırdak yapısında bozulma oluşur. Ardından hastalarda kemik dokusu ve eklemlerin normal yapısı değişerek hareketlerde kısıtlama ve ağrı gelişir. Bu hastalığın tedavisinde eklem yapısının korunmasına yönelik yaklaşımlar, kilo kontrolü, bazı egzersiz hareketleri, ilaç veya cerrahi uygulaması yapılmaktadır. İlaç tedavisinde gerek ağız yolundan gerekse diz içine enjeksiyon şeklinde tedaviler bulunmaktadır.
Hidrojen sülfür, vücudumuzun çeşitli enzimler tarafından ürettiği bir gazdır. İltihabı önleyici, hücre koruyucu, antioksidan, kan basıcını düzenleyici vb özellikleri bulunmaktadır. Yürütücülüğünü Giresun Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalından Dr. Öğretim Üyesi Kürşad Aytekin ile birlikte yürüttüğümüz ekip tarafından tamamlanan çalışmada, osteroartrit oluşturulmuş deney hayvanlarının dizleri içine hidrojen sülfür enjeksiyonunun (1mM, 30mikrolitre) hastalığın ilerlemesini belirgin bir şekilde durdurduğu gözlemlendi. Ayrıca; yaptığımız çalışmanın sonuçları Canadian Journal of Physiology&Pharmacology adlı tıbbi dergide de yayınlandı.
Projede yer alan araştırmacılar, diz içine hidrojen sülfür enjeksiyonunu kireçlenme hastalığının tedavisinde kullanılan diz içi steroid (metilprednisolon,1mg/kg, 30 mikrolitre) uygulamasıyla ve herhangi bir ilaç uygulaması yapılmayan gruplarla karşılaştırmışlardır. Çalışmalarının sonucunda deney hayvanlarında kireçlenme hastalığı oluşturulduktan sonra diz içine hidrojen sülfür enjeksiyonunun her iki grupla kıyaslandığında daha etkili olduğunu, hastalığın ilerlemesini belirgin bir şekilde durdurduklarını göstermişlerdir. Aynı çalışmada hidrojen sülfür uygulamasının, diz eklem kapsülü yapıları üzerine herhangi bir toksik etkisinin olmadığını da göstermişlerdir.
Araştırmacılar, bulgularının insanlarda bu hastalığın tedavisine yönelik çalışmalara ışık tutacağını ve çalışmanın sonuçlarının daha ileri deneylerle desteklenmesi ve insanlarda da uygulanabilir aşamaya gelmesi için çalışmaların sürdürüleceğini aktarmışlardır.”
Yaptıkları bu çalışma ile kireçlenme hastalığının tedavisinde önemli bir adım atmış olacaklarını söyleyen GRÜ Tıp Fakültesi akademisyenleri Doç. Dr. Selçuk Takır ve Dr. Öğretim Üyesi Kürşad Aytekin; bu araştırmaya yaptıkları katkıdan dolayı GRÜ Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Bşk. Prof. Dr. Cem Zeki Esenyel’e, Okmeydanı Eğitim Araştırma Hastanesi Pataloji Uzmanı Dr. Selma Şengiz Ertan’a ve çalışmanın yapılabilmesi için olanak sağlayan Giresun Üniversitesi yönetimi ile Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğüne teşekkür ettiklerini kaydettiler.
.