Üniversitemizde bu yıl, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından dördüncüsü düzenlenen “ULUSLARARASI HOCALI SOYKIRIMI VE TÜRK DÜNYASI SEMPOZYUMU, 25-26 Şubat 2020 tarihlerinde yapılan çeşitli etkinliklerle tamamlandı.

Üniversitemiz Güre Yerleşkesi Mehmet Akif Ersoy Konferans Salonunda gerçekleştirilen açılış programında, ilk sözü İktisadi ve İdari Bilimler  Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Betül KARAGÖZ YERDELEN aldı. Dekan YERDELEN konuşmasında sempozyuma katılanlara teşekkür ederek, iki gün sürecek çalışmanın Türk dünyası için olumlu sonuçlara yol açmasını temenni etti. Daha sonra  söz alan Rektörümüz Prof.Dr. Yılmaz CAN, Sempozyum için ilimize, üniversitemize gelen misafirlere teşekkür ederek, Türk dünyasından gelen uzmanların, bilim adamlarının sempozyumun değerini bir kat daha artırdığına vurgu yaparak, Hocalı Soykırımının tüm dünya tarafından tanınması, bilinmesi için bu tür etkinliklerin önemli bir rol oynadığını ifade etti.

Rektör CAN, konuşmasında Türk dünyasının birlikte hareket etmesinin, Türk devletlerinin her biri açısından önemli olduğuna işaret ederek, bu birlikteliği öncelikle bu tür organizasyonlarla yapmanın, diğer çalışmalar için öncülük olacağını, dilde, fikirde ve işte birlik düsturunda çok daha nitelikli ve etkin çalışmaların yapılmasını temenni ettiğini söyledi.

Sempozyumun açılış oturumunda Prof.Dr. Ali KAFKASYALI, “Hocalı Soykırımı” konulu bir konuşma yaptı. Bu konuşmanın ardından Prof.Dr. Merziyye NECEFOVA , “Nurengiz Gün’ün “Hocalı Simfonisi” şiirinde, Hocalı Trajedisi ve Ermeni Vandalizmi” konulu bir sunum yaptı.

Sempozyumun 25 Şubat 2020 günü yapılan birinci panelinde, Prof.Dr. Ali KAFKASYALI’nın oturum başkanlığında, Dr. Öğr.Üyesi Hilal ŞAHİN, Dr. Ramil RUSTEMOV, Prof. Dr. Selçuk DUMAN konuşmacı olarak yer aldı.
Aynı gün yapılan ikinci panelde, Prof. Dr. Merziyye NECEFOVA’nın oturum başkanlığında, Dr.Öğr. Üyesi Ozan CİNEL, Prof. Dr. Muzaffer Ercan YILMAZ ve Arş. Gör. Büşra ÖĞÜTÇÜ, Dr. Öğr. Üyesi Terane RUSTEMOVA sunumlarıyla katkı sağladılar.

Panelin üçüncü oturumunu Prof.Dr. Sezai BALCI yönetti. Bu oturumda Yegane HÜSEYNLİ, Dr. Öğr. Üyesi Emek Aslı CİNEL, Dr. Öğr. Üyesi Keisuke WAKİZAKA konuşma yaptılar. Dördüncü paneli yöneten Prof.Dr. Selçuk DUMAN’ın ardından, bu oturumda, Dr. Öğr. Üyesi Hakan KOLÇAK, Dr. Öğr. Üyesi Fatih Fuat TUNCER, Y.L. Öğr. Fatma MUTLU birer sunum yaptılar.

Sempozyumun değerlendirme oturumunda, Prof.Dr. Betül KARAGÖZ YERDELEN, Prof.Dr. Ali KAFKASYALI, Doç. Dr. Göktürk TÜYSÜZOĞLU, Dr. Öğr. Terane RUSTEMOVA, GÖRELE Belediye Başkanı  ve Giresun Ün. SBE Avrasya Araştırmaları YL. Öğrn. Avk. Tolga ERENER birer konuşma yaptılar.

IV. Uluslararası Hocalı Soykırımı ve Türk Dünyası Sempozyumunun ikinci günü farklı etkinliklerle geçti. Görele Şehitliğini ziyaret, şehitler anısına fidan dikimi, şehitlik camii ziyareti, Görele Kemençe müzesi ziyareti ve mini gezi turuyla etkinlikler tamamlandı.