Haberler
Üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından düzenlenen, “III. Uluslararası Hocalı Soykırımı ve Türk Dünyası Sempozyumu” ikinci gününde Görele’de gerçekleşen oturumlarla son buldu.

Türkiye, Azerbaycan ve Kazakistan milli marşlarının çalınmasının ardından şehitler için Kur’an-ı Kerim tilaveti ile devam eden programda ilk olarak açılış konuşmasını İİBF Dekanı Prof. Dr. Betül Karagöz Yerdelen yaptı.

Sözlerine sempozyuma verdikleri desteklerden dolayı öncelikle Görele Belediye Başkanı Tolga Erener’e teşekkür ederek başlayan Yerdelen, sempozyumun tarihi anlamak adına oldukça önemli olduğunun altını çizdi. İİBF Dekanı Prof. Dr. Betül Karagöz Yerdelen, “Hocalı sempozyumunu yaparken göz yaşları olsun, acı olsun diye yapmıyoruz, güçlenmek için ayağa kalmak için yapıyoruz” diyerek sempozyumun asıl amacının bu olduğunu belirtti. Son olarak programda emeği geçen herkese teşekkür eden Yerdelen, sempozyumun bilim adına olumlu sonuçlar doğurmasını temenni etti.

Daha sonra Görele Belediye Başkanı Tolga Erener konuşmalarını yapmak üzere kürsüdeki yerini aldı.  Erener, öncelikle bu tür uluslararası organizasyonları Görele’de yapmaktan dolayı gurur duyduklarını belirterek başta Rektörümüz Prof. Dr. Cevdet Coşkun’a ve İİBF Dekanı Prof. Dr. Betül Karagöz Yerdelen’e teşekkür ederek önümüzdeki yıllarda da ev sahipliği yapmak istediklerini ifade etti.

Görele Belediye Başkanı Tolga Erener’in ardından Rektörümüz Prof. Dr. Cevdet Coşkun sahneye çıkarak öncelikle sempozyuma katkılarından dolayı Görele Belediyesine teşekkür etti. Daha önceki yıllarda yapılan Hocalı Sempozyumlarına da değinen Rektörümüz Coşkun, Hocalı Soykırımı ve bu tür soykırımların bir daha yaşanmaması adına bilimsel bir zeminde tartışmanın önemine değinerek konuşmasını sonlandırdı.

Rektörümüzün ardından söz alan Görele Kaymakamı Erdoğan Turan Ermiş ise bu tür aktivitelerin Görele’de Üniversite ile ortaklaşa düzenlenmesinin gururunu yaşadıklarını ifade etti. Hocalı denildiğinde tarihi bilmenin ne kadar önemli olduğunu belirten Erdoğan, güçlü olmak gerekir diyerek birlik olmanın, güçlü olmanın ve tarihimizi iyi bilmenin çok önemli olduğunu belirtti. Erdoğan Turan Ermiş, son olarak inandığımız değerlerin dünyaya barış ve huzur getirmesi temennisiyle konferansı düzenleyenlere teşekkür etti.

Daha sonra konuşmalarını yapmak üzere Giresun Milletvekili Cemal Öztürk kürsüdeki yerini aldı. Hocalı sempozyumunun ikinci gününün Görele’de olması münasebetiyle bütün programını iptal ederek bu konferansa katıldığını belirten Öztürk, Azerbaycan’dan, Kırgızistan’dan ve il dışından gelen tüm katılımcılara hoş geldiniz diyerek teşekkürlerini iletti. Öztürk, konuşmasının devamında güçlü ve asil bir devlet olduklarını belirterek, tarih şuurunun çok önemli olduğunun altını çizdi. Türk dünyasının son zamanlarda silkinip kendine geldiğini belirten Cemal Öztürk,  “ileride daha güçlü ve daha şuurlu olarak gücümüzün farkında olacağız” dedi.
Azerbaycan Milletvekili ve AMİA Tarih Enstitüsü Direktörü Prof. Dr. Yakub Mahmudov ise son olarak oturumlardan önce söz alarak Rektörümüz Prof. Dr. Cevdet Coşkun’a, İİBF Dekanı Prof. Dr. Betül Karagöz Yerdelen’e  ve sempozyumda emeği geçenlere teşekkürlerini sundu. Hocalı sempozyumunun yapılmasının asıl amacının ayağa kalkmak olduğunu belirten Mahmudov, bütün dünyaya Türk’ün gücünü göstermenin ana hedef olduğunu belirtti.

Protokol ve açılış konuşmalarının ardından Azerbaycan Milletvekili ve AMİA Tarih Enstitüsü Direktörü Prof. Dr. Yakub Mahmudov’un başkanlığında açılış oturumu gerçekleştirildi.
Öğle yemeğinin ardından Görele Şehitliğinde düzenlenen anma ziyareti ile devam eden programda alanlarında uzman akademisyenlerin, Hocalı Soykırımı ve Türk Dünyası ana başlığı altında hazırladıkları araştırmaların sunulduğu oturumlar ile devam etti.
Değerlendirme oturumunda Prof. Dr. Betül Karagöz Yerdelen, Prof. Dr. Yakub Mahmudov, Prof. Dr. Selma Yel ve Prof. Dr. Alaeddin Yalçınkaya sempozyumun genel değerlendirmesi yaptı.
Sempozyum Görele Belediye Başkanı ve Prof. Dr. Betül Karagöz Yerdelen’in katılımcılara takdim ettiği çiçeklerin verilmesi, toplu fotoğraf çekimi ve kemençe dinletisi ile son buldu.