Haberler
Üniversitemiz Kadın ve Aile Çalışmaları  Uygulama  ve  Araştırma Merkezi tarafından, “08 Mart Dünya Kadınlar Günü” münasebetiyle, 09 Mart 2020 Pazartesi günü Tarihi Rektörlük Binası Senato Salonunda bir panel gerçekleştirildi.

Rektörümüz Prof. Dr. Yılmaz Can ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Peker’in de katıldığı program, Kadın ve Aile Çalışmaları  Uygulama  ve  Araştırma Merkezi (GÜKAM) Müdürü Prof. Dr. Reyhan Ayşen Wolff’un açılış konuşmasıyla başladı.

Daha sonra başlayan panelde konuşan Giresun İl Jandarma Komutanlığından Çiğdem Yücel, aile içi ve kadına yönelik şiddetle mücadelede jandarmanın gerçekleştirdiği faaliyetlerini aktardı. Karşılaştıkları adli olaylardan örnekler vererek konuşmasını sürdüren Yücel, aile içi veya kadına yönelik şiddette mağdurların izlemeleri gereken yolu adım adım aktardı. Jandarma personelinin olaylara daha doğru yaklaşabilmesi için eğitimlerden geçtiğini ifade eden Çiğdem Yücel, aile içi ve kadına yönelik şiddete sıfır toleransla yaklaştıklarını söyledi.

Panelde konuşan Giresun Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğünden Emine Hanedan da yaptığı sunumla, çalıştıkları birimin genel yapısına ve icra ettikleri çalışmalara değindi. Toplum Destekli Polislik uygulamasının ilk olarak Kanada ve ABD’de uygulandığını, ülkemizde de 2006’da Bursa’da başladığını söyleyen Hanedan, göreve başladıkları günden bu yana önemli yol kat ettiklerini dile getirdi.

Çocuk ve Gençleri Koruma ve Destek Programı ile Minik Ellere Bir Dokunuş Projesi gibi faaliyetlerle başta çocuklar, gençler ve engelli vatandaşlar olmak üzere toplumun farklı kesimlerine ulaşmayı amaçladıklarını söyleyen Emine Hanedan, olumlu dönüşler aldıkları bu çalışmalarla polisin toplumla bütünleşmesinin de hızlandığını belirtti.

Programın son panelisti olan Giresun İl Emniyet Müdürlüğü çalışanlarından Büşra Yüksek ise yaptığı sunumunda, Kadın Destek Uygulaması (KADES) hakkında bilgi verdi. KADES’in İç İşleri Bakanlığı tarafından yalnızca kadınların kullanımına sunulan ve akıllı telefonlara yüklenen bir uygulama olduğunu söyleyen Yüksek, uygulamanın telefona nasıl yükleneceği ve nasıl işlediği konusunda da bilgi verdi.

Program sonunda konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Yılmaz Can, temel hak ve hürriyetler açısından kadın ve erkeğin birbirinden ayrılamayacağını, ayrılmaması gerektiğini fakat, ne yazık ki dünya üzerinde bir çok toplumda bu eşitliğin sağlanamadığını söyledi. Toplumlarda yerleşmiş bir çok yanlış tutum ve davranışların var olduğunu dile getiren Rektörümüz, Üniversiteler başta olmak üzere kamu ve sivil toplum kuruluşlarının el birliğiyle, topyekûn bir çabayla bu adaletsizliğin önüne geçilebileceğini söyledi.

Panel, Rektörümüz ve Prof. Dr. Reyhan Ayşen Wolff’un, katılımcılara teşekkür belgelerini takdim etmesiyle sona erdi.