Haberler
Giresun Üniversitesi Türk Tarih ve Kültür Araştırmaları Topluluğu ve Karadeniz Stratejik Araştırma ve Uygulama Merkezi (KARASAM) birlikte düzenledikleri “Uluslararası Hindistan ve Türk Tarihi Kültürü Araştırmaları Çalıştayı”, 23 Mayıs 2019 Perşembe günü Şehit Ömer Halisdemir Konferans Salonunda gerçekleştirildi.
Program öncesinde Rektörlük Fuaye alanında gerçekleşen Mahatma Gandi Resim Sergisi açılışına Rektörümüz Prof. Dr. Cevdet Coşkun, Giresun Valisi Harun Sarıfakıoğulları, Hindistan Büyükelçisi Sanjaj Bhattacharyva, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan ve davetliler katıldı.
Serginin ardından, programın açılış konuşmasını Çalıştay Düzenleme Kurulu Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Hilal Şahin yaptı. Konuşmasında Türklerin, Hint, Uzak Doğu ve Japon’larla olan etkileşimlerine değinerek, bu programda konuların daha derinlemesine inceleneceğini ifade etti. Daha sonra konuşmasını yapmak üzere, Rektör Danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Abbas Karaağaçlı sahnedeki yerini aldı. Konuşmasında programın düzenlemesinde emeği geçen Türk Tarih Kurumuna ve Giresun Üniversitesine teşekkür eden Karaağaçlı, bu programın üniversitemiz öğrencileri için çok önemli yararlar sunacağını sözlerine ekledi.
Daha sonra Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıktı. Turan, Asya kıtasının dünya tarihindeki yerine değinerek bu bölgede Türklerin ve Hintlilerin varlığının önemli olduğunu dile getirdi. Türklerin ve Hintlerin tarihte ilk karşılaşmalarını anlatan Turan, coğrafyanın vermiş olduğu özellikleri anlatarak iki milletin tarih boyunca etkileşim içinde olduğunu ifade etti. Turan, daha sonra Hint ve Türk sanatının dünya üzerinde etkin bir yeri olduğunu belirterek, bu iki milletin benzer sanat eserleri ortaya koyduğunu dile getirdi.
Konuşmanın ardından Rektörümüz Prof. Dr. Cevdet Coşkun kürsüdeki yerini aldı. Hint dinlerine, Hint bilimine, mistisizmine ve felsefelerine ilgi duyduğunu ve böyle bir etkinliğin üniversitemizde yapılmasından büyük mutluluk duyduğumu ifade eden Rektörümüz, şunları kaydetti: “Türkiye ve Hindistan aynı kaderi yaşayan ve aynı sonda buluşan iki ülkedir. Türkiye Cumhuriyetinin 20.asrın başlarında verdiği bağımsızlık mücadelesi sonrası devletler sahnesinde yer alması, tarihin oldukça önemli gelişmelerinden biridir. Yine Hindistan’ın ise İkinci Dünya Savaşı’nı takiben varlığını ortaya koyması ve bağımsız olarak devletler sahnesine çıkması da Asya kıtasının tarihsel dönüşümü bağlamında kayda değer hadiselerindendir. Burada şunu belirtmek gerekir ki milli mücadele dönemimizde bize, dünya çapında maddi-manevi anlamda en büyük katkıyı dönemin Hindistan’ı sağlamıştır. Bundan dolayı Hindistan halkına bir kez daha şükranlarımızı sunuyoruz. Konum itibariyle Türkiye Asya kıtasının Batı; Hindistan ise Güney kapısı olarak doğu ve batı dünyaları arasında birer geçiş mevkileridir. Tarihin her döneminde birbirlerini yakından izlediğinden kuşkumuz olmayan bu iki güçlü kardeş ülke dokudukları ortak bağla yakın ilişkilerini geleceğe de taşıyacaklardır. Etkinliğin başarılı geçmesini temenni ediyor, katılımınız için hepinize şükranlarımı sunuyorum” dedi.
Rektörümüzün konuşmasının ardından Hindistan Büyükelçisi Sanjaj Bhattacharyva konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıktı. Bhattacharyva, Giresun’da olmaktan mutlu olduğunu ve çalıştayın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkürlerini ileterek konuşmasına başladı. Türkiye ve Hindistan arasındaki tarihin uzun bir geçmişe dayandığını belirten Büyükelçi, henüz iki ülke arasındaki tarihi ele alan yazılı bir kaynağın olmadığına değindi. Konuşmasında, son yıllarda iki ülke arasında birbirini anlamaya yönelik çalışmalar yürütüldüğünü ve “Uluslararası Hindistan ve Türk Tarihi Kültürü Araştırmaları Çalıştayı”nında iki ülke arasındaki yazılı kaynaklara önemli derecede katkılar sunacağını belirterek sözlerini sonlandırdı.
Büyükelçinin konuşmasının ardından Türk ve Hint müzikleri icra edildi. Dinletinin ardından özel oturumda konuşmasını yapmak üzere sahneye davet edilen Büyükelçi, “21.Yüzyılda Hindistan” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Hindistan’ın kültürel ve din açısındandan bir geçiş noktası olduğuna değinen Büyükelçi, modern Hindistan’ın oluşmasında kültürel zenginliklerin önemli bir yeri olduğunu sözlerine ekledi. Konuşmasının devamında Hindistan ve Türkiye’nin tarihine ve ulusal hareketlerin de benzerliğine değinen Büyükelçi, bu gibi etkinlikle birlikteliğimizin devam edeceğini ifade ederek konuşmasını sonlandırdı.
Daha sonra Rektörümüz Prof. Dr. Cevdet Coşkun, Büyükelçiye plaket takdim ederken, Dr. Öğr. Üyesi Hilal Şahin ise büyükelçinin eşine çiçek takdim etti. Büyükelçi ise Üniversitemiz kütüphanesine kitap hediye etti. Rektörümüz Prof. Dr. Cevdet Coşkun, Prof. Dr. Refik Turan’a plaket takdim ederken, Turan’ın eşine ise çiçek takdim edildi.
Özel oturumun ardından Prof. Dr. Refik Turan’ın oturum başkanlığında “Hindistan ve Uzakdoğu Türk Tarihine İlişkin Çalışmalar” başlıklı açılış oturumuna geçildi. Açılış oturumunda, Prof. Dr. Karzhaubay Sartkozha, Prof. Dr. Arshi Khan, Prof. Dr. Wang Ying Jıe, Prof. Dr. Lee Yong Hyee, Uzm. Taiki Yoshımura sunumlarını gerçekleştirdiler.
Öğleden sonraki ilk oturum, “Hindistan’da Türk” başlığıyla Prof. Dr. Fatma Ahsen Turan’ın oturum başkanlığında gerçekleşti.  Prof. Dr. Fatma Ahsen Turan “Türk Devlet Adamı Bağlamında Balaban Sultan”, Prof. Dr. Orhan Yazıcı “18 yy’da Hindistan’a Yapılan Türk Seferleri”, Prof. Dr. M. Ali Çakmak “Hindistan Türk Varlığının Tarihi Arka Planı”, Prof. Dr. M. Hanefi Palabıyık “Hindistan’da Türk-İslam Kültürü”, Doç. Dr. Şengül Demirel “Hindistan’da Türk İzleri” başlıkları altında konuştular.
İkinci oturum ise “Tarihe Yön Veren Türkler” başlığıyla Prof. Dr. Hayrunnisa Alan’ın oturum başkanlığında gerçekleşti. Prof. Dr. Hayrunnisa Alan “Timur ve Hindistan Politikası”, Prof. Dr. Mualla Uydu Yücel “Bir Taht İki Kadın: Râziye Sultan ve Türkân Şah”, Prof. Dr. Bayram Kaya “Yusuf Mamay ve Manas Destanı” Doç. Dr. Cemil Kutlutürk “Hindu Metinlerinde Türk Algısı ve Dürrü Şehvar Sulatn’ın Hint Kültürüne Katkısı” başlıklı sunumlarını yaptılar.
Günün bir diğer oturumu, “Mahatma Gandhi” başlığıyla Prof. Dr. Arshi Khan’ın oturum başkanlığında gerçekleşti. Oturumda başlangıcında Mahatma Gandhi Konulu Kısa Film gösterimi gerçekleştirildi. Shri Sanjay Bhattacharyya “Speech on Mahatma Gandhi”, Asst. Prof. Dr. G.C. Pal, “Gandhian Psychology to bring India and Turkey Together and Closer” başlıklı sunumlarını yaptılar.
Günün son oturumun ise “Hindistan-Türkiye İlişkileri” başlığıyla Prof. Dr. Selçuk Duman’ın oturum başkanlığında gerçekleşti. Prof. Dr. Selçuk Duman “Atatürk Dönemi Türkiye-Hindistan İlişkileri”, Prof. Dr. Arshi Khan India Turkiye Relations: History, Politics and Future Prospect, Prof. Dr. Mursaleen Ghulam “India-Turkey Relations During Erdoğan Regime”, Asst. Prof. Dr. Swaasti Rao “Indo-Turkey Relations: Impacting World Order and Possibilities of Cooperation”, Yazar Zafer Bozkaya “Gezgin Gözüyle Hint-Türk Kültür İlişkileri” başlıklı sunumlarını yaptılar.
Alanlarında uzman akademisyenlerin, Uluslararası Hindistan ve Türk Tarihi Kültürü Araştırmaları, ana başlığı altında hazırladıkları araştırmaların sunulduğu oturumların ardından ilk gün programı sona erdi.