Giresun Üniversitesi Kadın Çalışmaları Uygulamaları ve Araştırma Merkezi ( GÜKAM) tarafından düzenlenen ve Üniversitemiz akademisyenlerinden Prof. Dr. Safiye Kırlar, Dr. Öğr. Üyesi  Ali Yılmaz ve Dr. Öğr. Üyesi Selahattin Yılmaz ile Kadın Araştırmaları Anabilim Dalı Yüksek Lisans Öğrencileri Meryem Coşkun, Kübra Özdemir, Davut Atakan Tuncer ve Halit Andıç’ın konuşmacı olarak katıldığı  “Kadının Annelik Rolü”  başlıklı panel, 25 Nisan 2019 Perşembe günü, Güre Yerleşkesi Şehit Ömer Halisdemir Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

GRÜ Devlet Konservatuvarı öğrencilerinin mini konseriyle başlayan programın açılış konuşmasını GÜKAM Müdürü Prof. Dr. Reyhan Ayşen Wolff  yaptı. Kadının toplumdaki yerine, kadına yönelik şiddet konusuna ve Merkez olarak yaptıkları çalışmalara değinen Reyhan Ayşen Wolff’un ardından Rektörümüz Prof. Dr. Cevdet Coşkun kürsüye çıktı.

Kadın ve anne kavramlarının Türk kültüründe çok önemli bir yere sahip olduğu belirten Rektörümüz, bu nedenle GÜKAM’ın böyle bir panel düzenlemesini çok anlamlı bulduğunu ifade etti. Kadının toplumsal hayatta üstlendiği rollere değinen ve anneliğin bu roller arasında önemli ve özel bir yere sahip olduğunu dile getiren Rektörümüz, Türk toplumundaki güçlü aile yapısının bundan kaynaklandığını söyledi.

Konuşmasında, Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde açılan Kadın Araştırmaları Anabilim Dalı Yüksek Lisans programına da yer veren Prof. Dr. Cevdet Coşkun, bu alanda doktora programının açılması için de gerekli desteğin sağlanacağını söyledi.

Konuşmaların ardından GRÜ Tirebolu İletişim Fakültesinden Prof. Dr. Safiye Kırlar’ın oturum başkanlığında başlayan panelde, farklı bakış açılarıyla annelik kavramı ele alındı.

Panelin açış konuşmasını yapan oturum başkanı Prof. Dr. Kırlar, kadının annelik rolünün toplumdan topluma farklılık gösterdiğini belirterek, kültürel özelliklerin ve zamanla değişen toplumsal yapının kadının toplumdaki rollerini ve dolayısıyla aile yapısını da etkilediğini ifade etti.

Daha sonra söz alan GRÜ İslami İlimler Fakültesinden Dr. Öğr. Üyesi Ali Yılmaz “Kur’an ve sünnette Annelik” konusuyla dinde, kadın ve annelik kavramlarına nasıl yaklaşıldığını ele alırken, ikinci panelist Meryem Coşkun da “Annelik ile İlgili Kavramlar ve Yaklaşımlar” başlıklı bir sunum yaptı.

Kübra Özdemir’in “Cumhuriyetimizin Annesi Zübeyde Hanım”, Davut Atakan Tuncer ise “Türk Destanlarında Eş Anne” konularını işledikleri sunumlarının ardından Dr. Öğr. Üyesi Selahattin Yılmaz “Türk Resminde Anne İmgesi” başlıklı sunumuyla Türk ressamlarının eserlerindeki anne temasına değindi.

Halit Andıç’ın “Sporcu Anneler” sunumuyla sona eren panelin ardından Rektörümüz Prof. Dr. Cevdet Coşkun, günün anısına hazırlanan teşekkür belgelerini konuşmacılara takdim etti.