Haberler
Giresun Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ile Giresun Defterdarlığının birlikte düzenledikleri “Giresun Ulusal Vergi Sempozyumu”, 26-27 Mart 2019 tarihlerinde Güre Yerleşkesi Şehit Ömer Halisdemir Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

Bu yıl ikincisi düzenlenen sempozyumun açılış programına; Rektörümüz Prof. Dr. Cevdet Coşkun, Giresun Milletvekili Necati Tığlı, Gelir İdaresi Grup Başkanı Mustafa Akpınar, Giresun Vali Yardımcısı Metin Maytalman, Üniversitemiz akademik ve idari personeli, öğrenciler, kamu, özel ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

Giresun Defterdarı Musa Koçulu, İİBF Dekanı Prof. Dr. Betül Karagöz Yerdelen, Gelir İdaresi Grup Başkanı Mustafa Akpınar ve CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı’nın açılış konuşmalarıyla başlayan iki günlük etkinlik kapsamında vergi ile ilgili güncel konular ve bu alanda yapılan veya yapılması gereken çalışmalar ele alındı.

İİBFİ Dekanı Prof. Dr. Betül Karagöz Yerdelen, Giresun Defterdarı Musa Koçulu, GRÜ akademisyenleri Doç. Dr. Kurtuluş Yılmaz Genç ve Dr. Öğr. Üyesi Osman Sirkeci’nin yürütücülüğünde gerçekleşen sempozyumun açılış oturumu,  Doç. Dr. Kurtuluş Yılmaz Genç’in başkanlığında gerçekleştirildi.

Gelir İdaresi Grup Başkanı Mustafa Akpınar’ın, “Vergi Duyarlılığı ve Bakanlıkta Kariyer Meslekleri”, Toros Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Kamuran Elbeyoğlu ile Üniversitemiz öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Osman Sirkeci’nin “Kamu Maliyesi ve Vergi Etiği” başlığıyla sunum yaptıkları açılış oturumunda,  GİR-KOOP Yapı Kooperatifleri Birliği Başkanı (SMMM)  İbrahim İlyasoğlu da “Kooperatiflerin Vergi Sorunları ve Çözüm Yolları” başlıklı bir konuşma yaptı.

Toros Üniversitesinden Prof. Dr. Kamuran Elbeyoğlu’nun moderatörlüğünde başlayan sempozyumun ikinci oturumunda; Giresun Vergi Dairesi Müdürü Celal Demir “Vergide Kayıtdışılık ve Vatandaşlık Bilinci”, GRÜ öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Murat Serçemeli “Risk Odaklı Vergi Denetiminde Elektronik Uygulamalar Üzerine Bir Değerlendirme”, Giresun Mali Müşavirler Denetçiler Derneği (SMMM) Başkanı Sinan Dalman  “Vergi Sorunları ve Meslek Mensuplarının Sorunları” ve son olarak da Giresun Defterdarlığı Gelir Uzmanı Süleyman Cömert “Fındık ve Yeni Ekonomi Modeli” konularında sunumlar yaptılar.

Sempozyumun birinci gününde düzenlenen son oturum ise Giresun Üniversitesi öğrencilerine ayrıldı. Dr. Öğr. Üyesi Osman Sirkeci’nin başkanlığını yaptığı oturumda; İlke Yarlıgaç “Avrupa Birliği ve Türkiye’de Son Vergi Reformları”, Mehmet Tahsin Bayram “Vergi ve Kalkınma”, İrem Barut ve Sıla Gülcan “Mikro İşletmelerde Vergisel Teşvikler”, İskender Özkaya “Vergi ve Dışsallık” ve Emrullah Eşlik “Vergi Kültürü ve Türkiye Değerlendirmesi” başlıklı sunumlarını yaptılar.

Dr. Öğr. Üyesi Osman Sirkeci’nin açılış konuşması ile başlayan sempozyumun ikinci gün programında, bildiri yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

Ödül töreninin ardından başlayan ilk oturumda, davetli konuşmacılar; Pamukkale Üniversitesinden Prof. Dr. Ersan Öz, “Son Düzenlemeler Işığında Vergilemeye Zarif Dokunuşlar”, Selçuk Gülten (SMMM)’de “E-Mali Uygulamalardaki Son Gelişmeler: E-Vergi Sistemi” başlıklı sunumlar yaptılar.

Günün ilk oturumunun ardından İİBF Dekanı Prof. Dr. Betül Karagöz Yerdelen, Ersan Öz ve Selçuk Gülten’e teşekkür belgelerini takdim etti.

Prof. Dr. Osman Sirkeci’nin başkanlığında gerçekleşen günün bir diğer oturumunda ise Ahi Evran Üniversitesi’nden Doç. Dr. Azize Serap Tunçer ve Demet Ceyhan “Yerel Gelir Sistematiği Açısından Yerel Vergiler ve Çevre Sorunlarının Çözümünde İşlevleri”, Üniversitemizden Doç. Dr. Kurtuluş Yılmaz Genç, “Vergi ve Demokrasi İlişkisi”, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesinden Dr. Öğr. Üyesi Doğan Bozdoğan “2017 Anayasa Değişikliğinin Vergi Hukukunun Kaynakları Üzerindeki Etkisi: Kanunilik İlkesine İlişkin Tartışmalar”, Ordu Üniversitesinden Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Fidan, “Yerel Yönetimlerin Mali Yapısında Çapraz ve Çoğulcu Denetim Sistemleri”, Hazine ve Maliye Bakanlığı uzmanı Dr. Nahit Yüksel “Türkiye’de Yasama Performansı (1920-2018) ve Vergi ve Bütçe Kanunlarının Durumu” başlıklı sunumlarını yaptılar.

Doç. Dr. Azize Serap Tunçer’in başkanlığında gerçekleşen sempozyumun değerlendirme oturumunda, Gelir İdaresi Grup Başkanı Mustafa Akpınar, İİBF Dekanı Prof. Dr. Betül Karagöz Yerdelen, Giresun Defterdarı Musa Koçulu, Doç. Dr. Kurtuluş Yılmaz Genç, Dr. Öğr. Üyesi Osman Sirkeci, Hazine ve Maliye Uzmanı Nahit Yüksel ile GRÜ öğrencileri Sıla Gülcan ve İlke Yarlıgaç, iki günlük programın genel değerlendirmesini yaptılar.

“Giresun Ulusal Vergi Sempozyumu”nun her yıl tekrarlanmasının kararlaştırıldığı değerlendirme oturumu, soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.

Bu yıl ikincisi gerçekleşen ve iki gün süren sempozyumda sunulan bildiriler, gerekli düzenlemeler tamamlandıktan sonra e-kitap olarak yayınlanacaktır.