Geleneksel Aşçı Ceketi Giyme Töreni
COST Aksiyonuna Atanma Başarısı
Dil Değerlendirmede Yenilikçi Uygulamalar
Giresun Üniversitesi, Mersin / Üniversite Tanıtım Günleri'nde
Bağımlılıkla Mücadele Yöntemleri Paneli
Bulancak Kadir Karabaş UBYO Hamsi Şenliği
Öğrenci Toplulukları Tanıtımı Etkinliği
Fındık Tarımında Yapay Zekâ ve Teknoloji Kullanımının Yol Haritasının Belirlenme...
İlk gün programı, Mehmet Akif Ersoy Konferans Salonunda düzenlenen açılış töreniyle başlayan çalıştaya; Rektörümüz Prof. Dr. Cevdet Coşkun’un yanı sıra Giresun Valisi Harun Sarıfakıoğulları, Giresun Milletvekilleri Av. Kadir Aydın, Av. Sabri Öztürk, Cumhurbaşkanı Danışmanı Prof. Dr. Şükrü Karatepe, Giresun Belediye Başkanı Av. Aytekin Şenlikoğlu, Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahim Alan, HUDER Giresun Başkanı Av. Nuri Karaman, şehrimizde görev yapan hukukçular, kamu ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile üniversitemiz akademik ve idari personeli katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’mızın okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını HUDER Giresun Başkanı Av. Nuri Karaman yaptı. HUDER olarak önemli çalışmalar yaptıklarını söyleyen Karaman, GRÜ’nün de bir kısmında katılımcı olarak yer aldığı etkinliklere değinerek konuşmasını sürdürdü. Bu çalıştayla yargının sorunlarını belirgin hale getirmeyi, demokratik değerler ve evrensel hukuk normları çerçevesinde çözümler önermeyi amaçladıklarını belirten Karaman ayrıca; yeni hükümet sistemine geçiş sürecinde yargının sorunlarının çözümü konusunda yapılabilecek değişiklikleri de ele alacaklarını söyledi.
Daha sonra kürsüye çıkan Liberal Düşünce Topluluğu Eş Başkanı Prof. Dr. Hasan Yücel Başdemir, siyasetin ve kamunun görevinin; güvenlik, özgürlük ve refah olarak üçe ayrıldığını belirterek konuşmasına başladı. Ülkelerin güvenlik ve hukuk değerlerinden hiçbir zaman vazgeçilmemeleri gerektiğini söyleyen Başdemir, hiçbir kurumun tek başına Türkiye’nin problemlerini çözemeyeceğini, bu nedenle kurumlar arası işbirliğinin büyük önem taşıdığını vurguladı. Organizasyondan dolayı Rektörümüz Prof. Dr. Cevdet Coşkun ve Av. Nuri Karaman başta olmak üzere emeği geçenlere teşekkür eden H. Yücel Başdemir’in ardından Giresun Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahim Alan söz aldı.
Giresun Üniversitesi ev sahipliğinde böyle bir organizasyonun düzenlenmesinin önemine vurgu yapan Abdurrahim Alan, Türkiye’nin 2023 ve 2071 vizyonuna ulaşmak için bir sürat ve verimlilik sistemi olarak adlandırılan başkanlık sistemine geçerek çok büyük bir yapısal reformu gerçekleştirdiğini belirterek sözlerini sürdürdü. Yeni sistemin tamamen oturmasının belirli bir süre ve çaba gerektirdiğini ifade eden Alan, bu çalıştay ile yeni sistemin yargı ayağında neler yapılması gerektiği üzerine fikir teatisinde bulunulacağını ve etkinliğin bu yönüyle verimli geçeceğini umduğunu söyledi.
Programda konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Cevdet Coşkun, ev sahibi olarak böyle bir etkinlikte yer almaktan büyük mutluluk duyduğunu belirterek sözlerine başladı. HUDER ile birlikte daha önce de etkinlikler düzenlediklerini dile getiren Rektörümüz konuşmasına şu şekilde devam etti: “Giresun Üniversitesi olarak, ilimizi, bölgemizi ve ülkemizi ilgilendiren her türlü konuda akademik çalışmalar yapmak ve kamu yararı doğrultusunda kamuoyunu bilgilendirmek ve yönlendirmek amacıyla çeşitli sempozyomlar ve çalıştaylar düzenlemeyi kendimize görev biliyoruz. Daha bu hafta biri ulusal diğer de uluslararası olmak üzere iki sempozyuma ev sahipliği yaptık. Bu kapsamda Ocak 2017 tarihinde, üniversitemiz bünyesinde kurulu bulunan Giresun Üniversitesi Uluslararası Hukuk Topluluğu ve Hukuki Araştırmalar Derneği Giresun Şube Başkanlığı ile, FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütünün gerçekleştirdiği 15 Temmuz 2016 hain darbe girişimi akabinde ülkemizin seçkin hukukçularının katılımı ile “Terör ve Devlet” konulu bir sempozyum düzenlemiştik. Bugün ise, Giresun Üniversitesi Uluslararası Hukuk Topluluğu, HUDER Giresun Şube Başkanlığı ve Liberal Düşünce Topluluğu ile “Hukuk ve Demokrasi” çalıştayı düzenliyoruz.
Bilindiği gibi, 15 Temmuz 2016 hain darbe girişiminden sonra ülkemizde yönetimsel açıdan önemli değişiklikler yaşandı. 16 Nisan 2017 referandumu ile Parlamenter Hükümet Sisteminden Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçildi. Referandumun akabinde 24 Haziran 2018 tarihinde yapılan seçimlerle birlikte Cumhurbaşkanlığı Hükümet Siteminin ilk Cumhurbaşkanı olarak Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan seçildi ve akabinde de teknokrat ağırlıklı bir Bakanlar Kurulu oluştu. İşte referandumdan sonraki süreç içerisinde Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine dönüşümde karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri, bu çalıştayda tartışılacak konular arasındadır. Bu dönem biraz zaman alabilir elbet. Taşların yerine oturması için zamana ve fikir üretmeye ihtiyacımız var. Bu çalıştayla ve burada konuşacak davetlilerle, bu sürece katkı sağlayacağımızı umuyorum.
Yine bu sempozyumda FETÖ/PDY terör örgütüne yönelik soruşturma ve yargılama sürecinde karşılaşılan hukuksal sorunları da bu çalıştayda değerlendirme ve tartışma fırsatı bulacağız. Ayrıca, dünyadaki ve komşu ülkelerdeki gelişmelerin uluslararası hukuku tartışmaya açtığı bu günlerde, devletlerarası ilişkilerin, uluslararası kuruluşların konumunu da değerlendirme fırsatı bulacağız.
Alanlarında uzman-otorite sahibi olan konuklarımızın sunumları ile oldukça önemli konuların tartışılacağı, iki gün sürecek olan bu sempozyuma tekrar hoş geldiniz diyor, çalıştayımızın İlimiz ve Ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum.”
Giresun Valisi Harun Sarıfakıoğulları da yaptığı konuşmada, Giresun’da hukuk ve demokrasi başlığıyla bir çalıştayın yapılmasının büyük önem taşıdığı belirterek, etkinlikte emeği geçenlere ve davetli konuşmacılara teşekkür etti.
“Türkiye’nin son yıllarda karşı karşıya kaldığı en önemli güvenlik, sosyo-ekonomik ve sosyo-politik sorunlarından birinin FETÖ terör yapılanmasıdır” diyen Vali Sarıfakıoğulları, 15 Temmuz hain darbe kalkışmasına ve sonrasında bu örgüt ve işbirlikçilerinin ekonomik kriz yaratma girişimlerine değinerek, batının bu durum karşısında Türkiye’nin hassasiyetlerini görmezden gelen yaklaşımlarını eleştirdi. Milletin bu süreçte istiklaline, istikbaline ve demokrasisine sahip çıktığını söyleyen Sayın Vali, katılımcılara teşekkür ederek sözlerini noktaladı.
İki günlük çalıştayın ilk oturumu Giresun Belediye Başkanı Av. Aytekin Şenlikoğlu’nun moderatörlüğünde gerçekleşti. Şenlikoğlu’nun kısa teşekkür konuşmasının ardından başlayan oturumda; Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Politikaları Kurulu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Karatepe “Modernlik, Toplumsal Değişme ve Hukuk”, Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu Üyesi Dr. Murat Yılmaz da “Türkiye’nin Demokrasi Tarihi” başlıklarında sunum yaptılar.
Günün ikinci oturumu: “Hukuk, Siyaset ve Etik İlişkisine Demokratik Bakış” başlığıyla Giresun Milletvekili Av. Sabri Öztürk’ün moderatörlüğünde gerçekleşti. Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden Prof. Dr. Hasan Yücel Başdemir “Hukuk-Siyaset İlişkisi ve Türkiye’nin Bürokrasi- Siyaset Sorunu”, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alim Yılmaz da “Hukuk ve Etik” başlıkları altında konuştular.
Günün bir diğer oturumu ise, “ Yeni Hükümet Sistemi ve Hukuk Sistemine Etkileri” ana başlığında ve Giresun Milletvekili Av. Kadir Aydın’ın moderatörlüğünde düzenlendi. Oturum öncesi kısa bir konuşma yapan Aydın, yeni sistemin sadece yönetim anlamında değil ekonomik açıdan da bir istikrar getirdiğini söyledi. Yeni yönetim modelinde uygulamada beklenen verimliliğin sağlanması için sistemin tamamen oturması gerektiğini ifade eden Sayın Aydın’ın ardından Sakarya Üniversitesi Hukuk Fakültesinden Dr. Serdar Korucu “ Hukuki Açıdan Türkiye’nin Yeni Yönetim Modeli” başlıklı konuşmasını yaptı.
Kırıkkale Üniversitesi Hukuk Fakültesinden Prof. Dr. Ramazan Çağlayan’ın “Yeni Hükümet Sisteminin İdari Hukuku Açısından Değerlendirilmesi” sunumunun ardından geçilen günün son oturumu; Liberal Düşünce Topluluğu Genel Koordinatörü Özlem Yılmaz’ın oturum başkanlığında gerçekleşti. “Hukuk Sisteminin Yeniden Yapılanması: İmkanlar ve Zorluklar” ana başlığında gerçekleşen oturumda; İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden Dr. Enver Arıkoğlu “Uluslararası Sistem, Uluslararası Hukuk ve Türkiye’nin Dış Politika Sorunları”, Liberal Düşünce Topluluğu Akademik Kurul Üyesi Dr. Arda Akçiçek de “Türkiye- Avrupa Birliği İlişkileri Bağlamında Yargı Reformu” başlıklı sunumlarını gerçekleştirdiler.
Çalıştayın ikinci günü gerçekleşen değerlendirme oturumu “Siyasetin ve Yargının Sorunları” başlığıyla gerçekleşti. HUDER Giresun Başkanı Av. Nuri Karaman’ın başkanlığında gerçekleşen oturumda Medipol Üniversitesinden Prof. Dr. Bekir Berat Özipek “İnsan Hakları, Hukuk ve Devlet”, Liberal Düşünce Topluluğu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Raşit Sarıkaya “FETÖ Yargılamaları ve Karşılaşılan Sorunlar”, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesinden Prof. Dr. Muharrem Kılıç da “Yargısal Adalet, Demokratik Siyasal Düzen” başlıklı sunumlar yaptılar.
HUDER Genel Başkanı Av. Hüseyin Kaya’nın telekonferans yöntemiyle yaptığı kapanış konuşmasının ardından, “Hukuk ve Demokrasi Çalıştayı” katılımcılara teşekkür plaketlerinin takdim edilmesiyle sona erdi.