Geleneksel Aşçı Ceketi Giyme Töreni
COST Aksiyonuna Atanma Başarısı
Dil Değerlendirmede Yenilikçi Uygulamalar
Giresun Üniversitesi, Mersin / Üniversite Tanıtım Günleri'nde
Bağımlılıkla Mücadele Yöntemleri Paneli
Bulancak Kadir Karabaş UBYO Hamsi Şenliği
Öğrenci Toplulukları Tanıtımı Etkinliği
Fındık Tarımında Yapay Zekâ ve Teknoloji Kullanımının Yol Haritasının Belirlenme...
Giresun Üniversitesi Sosyal ve Siyasal Araştırmalar Topluluğu tarafından düzenlenen ve Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erkan Göksu’nun konuşmacı olarak katıldığı “Doğumunun 1000.Yılında Bilge Vezir NİZAMÜ’L-MÜLK” başlıklı konferans, 21 Aralık 2018 Cuma günü Güre Yerleşkesi Mehmet Akif Ersoy Konferans Salonunda gerçekleştirildi.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını Topluluk Akademik Danışmanı Doç. Dr. Mehmet Özmenli yaptı. Konuşmasında, Sarıkamış’ta 90.000 insanın donarak öldüğü şeklindeki algının bilgi kirliliğinden başka bir şey olmadığını ifade eden Özmenli, geniş kapsamlı bir araştırma isteyen bu harekatın iletişimsizlik sebebiyle olumsuz sonuçlandığını dile getirdi.
Daha sonra kürsüye çıkan Dokuz Eylül Üniversitesi öğretim üyesi Doç Dr. Erkan Göksu, Türk dünyasının Nizamü’l Mülk’e bakış açısına değinerek konferansa başladı. Siyasetname gibi büyük bir eseri olan Nizamü’l Mülk’ün, vezirlik yaptığı Selçuklu dönemi başta olmak üzere Türk dünyasına yönetim anlamında önemli etkilerinin olduğunu söyleyen Göksu, konuşmasının devamında, onun hangi koşullarda Selçuklu’nun en önemli isimlerinden biri olduğuna değindi.
“Nizamü’l Mülk’ü ortaya çıkaran Selçuklu hanedanı ve Sultan Alparslan’dır” diyen Göksu, onun da yönetiminde yer aldığı Selçuklu Devletinin hakim olduğu coğrafyada bugün 35’ten fazla devletin bulunduğunu belirterek, Türk-İslam medeniyetinin sağlam bir yapıya yine Selçuklular döneminde kavuştuğunu söyledi.
Türkiye’de, Selçuklu tarihçiliğinin Türk tarihinin diğer dönemleri kadar iyi irdelenmediğini, Karahanlı, Gazneli ve Harzemşahlı devletleriyle ilgili çalışma yapan kişi sayısının da yok denecek kadar az olduğunu söyleyen Doç. Dr. Erkan Göksu; Selçuklu tarihinin gelişememe sebeplerini, mevcut kaynakların yetersizliğine ve farklı dillerde olmasına bağladı.
Selçuklu Sultanı Alparslan ve Nizamü’l- Mülk arasında çok iyi bir ilişki olduğunu ve Atabek unvanının ilk kez Nizamü’l Mülk’e verildiğini belirten Göksu, bu iyi ilişkinin ve beraberinde gelen sistematik yönetim anlayışının büyük bir devletin sağlam temeller üzerinde yükselmesine imkan tanıdığını söyledi.
Soru-cevap bölümüyle sonra eren konferans sonunda, Topluluk Akademik Danışmanı Doç. Dr. Mehmet Özmenli, Sayın Erkan Göksu’ ya, günün anısına hazırlanan plaketi takdim etti.