UNESCO Kürsüsü Antlaşması 1 Ocak 2025 Tarihi İtibariyle Uzatıldı
Giresun Üniversitesi ve Kent Konseyi Arasında Toplumsal Katkıya Yönelik İş Birli...
Doç. Dr. Ümmükülsüm Özel Akdemir CLEANFOREST Çalışma Grubu Üyesi Oldu
Finansal Katılım Ekonomisi Paneli Yapıldı
"10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü" Ziyareti...
Öğr. Gör. Dr. Yunus Emre Genç COST Üyeliğine Atandı
Kalite Süreçlerinde Ziyaretlerin İlk Etabı Tamamlandı
Giresun Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nde Devir Teslim Töreni Gerçekleşti
Kalite Süreçlerinde İkinci Ziyaret Spor Bilimleri Fakültesine Gerçekleştirildi
Alucra Turan Bulutçu Meslek Yüksekokulu'nda Hamsi Şenliği Etkinliği
Eğitim Fakültesi Karadeniz Konferans Salonunda, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’mızın okunmasıyla başlayan program, Sosyal ve Siyasal Araştırmalar Topluluk Başkan Yardımcısı Cesur Yeşiltaş’ın konuşmalarıyla devam etti.
Etkinlikte kısa bir konuşma yapan Topluluk Akademik Danışmasını Doç. Dr. Mehmet Özmenli, topluluk olarak yaptıklarını çalışmalar hakkında bilgi verdi. Kendilerini kırmayarak programa katılan Prof. Dr. Abdurreşit Celil Karluk’a teşekkür eden Özmenli’nin ardından başlayan konferansta, Çin'in Doğu Türkistan Türklerine yönelik uygulamaları konuşuldu.
Bölgedeki Türklerin esaret hayatı yaşadıklarını ve Çin devletinin baskılarının katlanılamayacak boyutlara ulaştığını dile getiren Prof. Dr. Abdurreşit Celil Karluk, doğduğu yer olan Türkistan’ın Kaşgar şehrine uzun zamandır giremediğini ve ailesiyle iletişim kuramadığını belirterek, başta Türkiye olmak üzere duyarlı ülkelerden yardım beklediklerini söyledi.
Türkiye’de dört tane Çin destekli enstitü ve yaklaşık onüç üniversitede Çin Dili ve Edebiyatı bölümünün olduğunu söyleyen Karluk, Çin’de böyle bir düzenleme yapmanın imkansız olduğunu, ne bir Yunus Emre Enstitüsü ne de Türkoloji bölümünün açılamadığını belirtti.
Türkistan bölgesinde uygulanan ağır asimilasyonun en önemli nedeninin bölgedeki Türkleri öz kültürlerinden soyutlamak olduğunu belirten Karluk, 21. Yüzyılda Çin’in 2. Dünya Savaşı’ndaki toplama kamplarına benzer bir sistem oluşturarak, bu asimilasyonu sistematik bir şekilde uygulamaya başladığını söyledi.
Ağırlıklı olarak Kaşgar’da bulunan bu kamplarda 10 milyon Türk’ün zulüm gördüğünü, bu kampların kapatılmazsa Doğu Türkistan Türklerinin yok olmanın eşiğine geleceğini belirten Prof. Dr. Abdurreşit Celil Karluk, Türkiye’nin bir an evvel harekete geçmesi gerektiğini, idarecilerin, akademisyenlerin ve genç nesillerin bu konudaki duyarlı davranışlarının kendileri için büyük önem taşıdığını söyledi.
Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mustafa Cin ve Prof. Dr. Mustafa Serkan Soylu ile Üniversitemiz akademik ve idari personeli ile öğrencilerin katıldığı program sonunda, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Taş, günün anısına hazırlanan teşekkür belgesini Sayın Karluk’a takdim etti.