Haberler
Stanford Üniversitesi bilim insanlarından Prof. Dr. John P. Loannidis ve araştırma ekibi tarafından Eylül 2022 yılı verilerince hazırlanan “Updated Science-Wide Author Databases of Standardized Citation Indicators” başlıklı makaleye göre Giresun Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi İstatistik Bölümünden Prof. Dr. Erol Eğrioğlu, “Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları” listesinde %2’lik dilime girmeyi başardı.

İlgili listede Türkiye üniversitelerinden toplam 897 akademisyen yer alırken, Prof. Dr. Erol Eğrioğlu’nun Türkiye sıralaması 650 olarak bildirilmiştir. Ayrıca Prof. Dr. Erol Eğrioğlu’nun dünya sıralaması 270.797 olarak yapay zekâ alt alanındaki dünya sıralaması ise 7.657 olmuştur.

Bunun yanı sıra yalnızca 2021 yılı verilerine dayalı yapılan araştırmada Giresun Üniversitesi öğretim elemanlarından Prof. Dr. İmdat İşcan, Doç. Dr. Salih Durdu, Prof. Dr. Erol Eğrioğlu ve Prof. Dr. Mükremin Şevket Güney listede yer almayı başardı.

Araştırmada en çok atıf alan bilim insanlarının akademik yayın bilgilerini içeren halka açık bir veri tabanı oluşturulmuştur. Bu veri tabanında bilim insanlarının atıf sayıları, h-indeksi, hm-endeksi, farklı yazarlık pozisyonlarındaki makalelere yapılan atıflar ve birleşik puan (c-score) hakkında standartlaştırılmış bilgiler verilmiştir. Tüm kariyerlerindeki ve son yıldaki etki faktörlerine ilişkin veriler ayrı ayrı verilmiştir. Bilim insanları, 22 bilimsel alan ve 176 alt alana ayrılmıştır. En az 5 makalesi olan tüm bilim insanları için alana ve alt alana özgü yüzdelikler de verilmiştir. Kariyer boyu alıntılama ile ilgili bilgiler 2021 yılının sonuna kadar olan verilerden oluşmaktadır. Son yıldaki alıntılamaya ait olan bilgiler ise 2021 takvimine ait verilerden oluşmaktadır.

Seçim, birleşik puan (kendinden alıntılı ve alıntısız) veya alt alanda %2 veya üzeri bir yüzdelik sıralamasına sahip en iyi 100.000 bilim insanı arasından yapılmaktadır. 195.605 bilim insanı, kariyer boyu veri tabanına ve 200.409 bilim insanı ise son yıla ait tek veri setine dâhil edilmiştir. Bu sürüm (4) alıntı yılı 2021’in sonuna kadar güncellenen Scopus’un 1 Eylül 2022 anlık dökümünü temel almaktadır. Hesaplama 1 Eylül 2022 itibariyle tüm Scopus yazar profilleri kullanılarak yapılmıştır. Bir yazar listede yoksa bunun nedeni bileşik puan değerinin (c-score) listede görünecek kadar yüksek olmamasıdır. Birleşik puan (c-score) üretkenlikten (yayın sayısı) ziyade etkiye (alıntılar) odaklanır ve aynı zamanda ortak yazarlık ve yazar pozisyonları (tek, ilk, son yazar) hakkında bilgi içermektedir.

Kaynak:
Ioannidis, John P.A. (2022), “September 2022 data-update for "Updated science-wide author databases of standardized citation indicators"”, Mendeley Data, V4, doi: 10.17632/btchxktzyw.4 (
https://elsevier.digitalcommonsdata.com/datasets/btchxktzyw)