Haberler
Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi ile Türk Tarihi ve Kültürü Araştırmaları Topluluğu tarafından düzenlenen “Farklı Yönleriyle Çanakkale Savaşları” başlıklı panel; GRÜ Tarih Bölümü öğretim üyeleri Doç. Dr. Ali Ata Yiğit, Dr. Öğr. Üyesi Hilal Şahin ve Dr. Öğr. Üyesi Ferhat Güngör’ün katılımlarıyla 19 Mart 2019 Salı günü gerçekleştirildi.

Güre Yerleşkesi Mehmet Akif Ersoy Konferans salonundaki etkinlik Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Uğur Kölemen’in açış konuşmasıyla başladı.

“Çanakkale mücadelesinde bu Millet esaret zincirini boynuna takmamıştır” diyen Kölemen, Çanakkale’nin kazanılmasında silah gücünden ziyade iman gücünün etkili olduğunu söyledi.

“Osmanlı’nın yıkılış sürecinde başlayan, I. Dünya Savaşı’nın bir cephesini oluşturan bu savaşta elde edilen başarı yorgun, yılgın, silahları eski ve yetersiz bir Osmanlı ordusunun karşısında güçlü sanayi ve teknolojiye sahip itilaf kuvvetleri varken elde edilmiştir” diyerek sözlerini noktalayan Sayın Kölemen’in ardından Doç. Dr. Ali Ata Yiğit’in moderatörlüğünde, “Farklı Yönleriyle Çanakkale Savaşları” başlıklı panele geçildi.

Panelin ilk konuşmacısı, aynı zamanda Türk Tarihi ve Kültürü Araştırmaları Topluluğu Akademik Danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Hilal Şahin, Çanakkale Savaşında Hintli askerler konusunu ele aldı.

İngiltere’nin, Hindistan başta olmak üzere birçok sömürgesinden topladığı askerleri farklı cephelerde savaştırdığını söyleyen Şahin, kiminle ve ne için olduğunu bilmeden savaşan bu askerlerin de büyük dram yaşadıklarını söyledi.

Çoğunluğu Müslüman olan Hintlilerin savaş sırasında duydukları ezan sesiyle kandırılmış olduklarını anlamalarıyla saf değiştirmeye çalışmışlarsa da bu süreçte İngiltere’nin ağır baskısıyla ve idamlarıyla karşılaştıklarını söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Hilal Şahin; “İngiltere, bu insanların dirilerine de ölülerine de saygısızlığını mezarlarını bile yapmayarak açıkça göstermektedir” dedi.

Çanakkale Savaşlarında Türk hava harekatı konusunda sunum yapan Dr. Öğr. Üyesi Ferhat Güngör, Türk askeri tarihinin en önemli savaşlarından biri olan Çanakkale Savaşlarında, hava kuvvetlerinin rolünün pek fazla incelenmediğini ve gündeme getirilmediğini söyledi.

Türk Hava Kuvvetlerinin çekirdeğini oluşturan Havacılık Komisyonun 1911 yılında kurulduğunu ve Balkan Savaşlarında eksiklerini gören hava kuvvetlerinin I. Dünya Savaşında önemli başarılar kazandığını dile getiren Güngör,  Almanya’nın da katkılarıyla Osmanlı Devletinin hatırı sayılır sayıda uçağın yer aldığı bir filoya sahip olduğunu söyledi.

Panelin oturum başkanlığını da yapan Doç. Dr. Ali Ata Yiğit ise yaptığı sunumda, 1915 Osmanlı-Bulgar Hudut Tashihi Antlaşması üzerinden savaşı değerlendirdi.

Savaşı sona erdiren iki önemli gelişmenin Anafartalar Harekatı ve Hudut Tashihi Antlaşması olduğunu dile getiren Doç. Dr. Ali Ata Yiğit, Çanakkale Savaşı esnasında iki tarafta yaşanan siyasi ve askeri gelişmelere yer vererek sunumunu sürdürdü.

Mustafa Kemal Atatürk’ün savaştaki rolüne ve Osmanlı-Bulgar Hudut Tashihi Antlaşmasının detaylarına yer veren Ata Yiğit’in sunumunun ardından panel, teşekkür belgelerinin takdim edilmesiyle sona erdi.