Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Dr. H.Hilal ŞAHİN, Hindistan Aligarh Müslüman Üniversitesi (Aligarh Muslim University-AMU) tarafından düzenlenen “Mahatma Gandhi'nin Düşüncesi ve Felsefesi” konulu Uluslararası online sempozyuma katıldı.

Üç ayrı seriden oluşan sempozyumda, Amerika Birleşik Devletleri Michigan Üniversitesinden Prof. Madhav M. Deshpande, İngiltere Oxford Üniversitesinden Prof. Faisal Devji, Türkiye ve Üniversitemizi temsilen Dr. Öğretim Üyesi H. Hilal Şahin yer aldı.

Mahatma Gandhi'nin 150. doğum yıldönümü anısına düzenlenen ve uluslararası çok sayıda seçkin katılımcının yer aldığı sempozyum serisinin son konuşmasını “Türkiye, Hindistan ve Mahatma Gandhi: Hilafet Hareketi Üzerine Düşünceler” konulu sunumuyla Dr. Şahin gerçekleştirdi.

Dr. H.Hilal ŞAHİN yaptığı sunumda, Türk-Hint ilişkilerinin binlerce yıl öncesine dayandığını; ilişkilerin özellikle Hindistan Müslümanlarının büyük bir sempati ve bağlılık duyduğu Osmanlı döneminde geliştiğini; Cumhuriyet döneminde bu yakınlığın devam ettiğini belirtti.  Dr. Şahin, Hindistan’ın her zaman Türkiye’deki gelişmelerden etkilendiğini, Türkiye’nin Millî Mücadele döneminin Hindistan’ın bağımsızlık mücadelesinde adeta bir yol göstericisi olarak görüldüğünü vurguladı. Dr. Şahin, söz konusu etkileşimlerin sonucu olarak Mahatma Gandhi’nin, ülkesinde şiddet içermeyen direnişlere öncülük ettiğini, Hindistan Hilafet Hareketi’nin tarihte ilk kez Hindu-Müslüman iş birliğini sağladığını söyledi. Bu bağlamda Hilafet Hareketi liderliğinde Türkiye’nin Millî Mücadele davasını kendi davaları olarak gören Hindistan Müslümanları ve Gandhi öncülüğündeki Hinduların, ilk kez bir araya gelerek Türkiye’ye maddi-manevi destek sağladığını vurgulayan Dr. Şahin, Türkiye’nin bağımsızlık mücadelesinde Hindistan halkı ve Mahatma Gandhi'nin desteğinin unutulmaması gerektiğini; her iki milletin bir elmanın iki yarısı gibi ayrılmaz bir bütün olduğunu vurguladı.

Aligarh Müslüman Üniversitesi Rektörü Prof. Tariq Mansoor da Hilafet Hareketi'nin Hindistan'ın İngilizlerden kurtulma ve bağımsızlık yolundaki çabalarında oldukça önemli bir yere sahip olduğunu söyleyerek, Dr. Şahin’in iki ülkenin tarihi bağı hususundaki sunumundan dolayı çok duygulandığını ve kendisini dinlemekten büyük bir zevk aldıklarını dile getirdi.

Uluslararası online sempozyumu akademisyenler, öğrenciler  ve basın yoğun bir ilgiyle takip etti.