Haberler
“Giresun Üniversitesi Davranışsal Bağımlılıklarla Mücadele Komisyonu” komisyon başkanı Rektör yardımcısı Prof. Dr. Güven Özdem başkanlığında üyeleri Doç. Dr. Çağla Yiğitbaş, Doç. Dr. Emel Bahadır Yılmaz, Doç. Dr. M. Serkan Abdüsselam, Dr. Öğr. Ü. Cansu Çobanoğlu, Öğr. Gör. İlknur Ezgi Koser ve Sağlık Kültür Spor Dairesi Şube Müdürü Hilal Ayhan ile birlikte 25 Mart Cuma günü rektörlük toplantı salonunda toplandı.

Toplantıda 17 Mart’ta gerçekleştirilen “Davranışsal Bağımlılıklarla Mücadele Çalıştayı değerlendirildi. Çalıştayın sabah oturumu için 3 ayrı salonda toplanıldı. Öğleden sonra oturumu için ise tüm katılımcılarla yeniden bir araya gelinerek çalıştay raporu konusunda durum değerlendirmesi yapıldı. Çalıştaya, Üniversitemizin tüm akademik birimlerinden ikişer öğrenci ve birer akademisyen ile öğrenci topluluklarının temsilcileri katıldı. Sabah oturumlarında; davranışsal bağımlılıklar, alkol ve kumar bağımlılığı ile teknoloji ve uyuşturucu bağımlılıkları tartışıldı. Çalıştay raporlarına istinaden aşağıda belirtilen başlıklara yönelik olarak faaliyet planlarının oluşturulması ele alndı.
  1. Üniversiteye ait bağımlılık veri tabanı oluşturulması; Giresun Üniversitesi bünyesinde bağımlılıkla ilgili araştırma ve uygulama yapan akademisyenlerin veya meslek elemanlarının bağımlılık kapsamında yaptıkları çalışmaları bir araya getirerek iç paydaşların ortak yararına açmayı amaç edinen bir veri tabanı oluşturulması.
  2. Saha araştırmalarının yapılması: Giresun ilinin ve Giresun Üniversitesi öğrencilerinin bağımlılık temelli sorunlarını ve ihtiyaçlarını ortaya koyan saha araştırmalarının yapılması.
  3. Ailelere yönelik çalışmalar düzenlenmesi: Üniversitemiz öğrencilerinin ailelerine bağımlılığın farklı türlerine ilişkin eğitici-bilgilendirici faaliyetler düzenlenmesi
  4. Uzman kişilerin görüşlerinden ve deneyiminden yararlanılması: Giresun ilindeki farklı kurumlarda araştırma ve uygulama yürüten uzman kişilerin desteğinden yararlanılması
  5. Kurumlar arası iş birliğinin geliştirilmesi: YEDAM’ın üniversitede etkinliğinin oluşturulması, diğer kurumlarda daha yakın bir iş birliği oluşturması
  6. Bağımlılıkların ortadan kaldırılmasında birey odaklı çalışmalara ağırlık verilmesi: Bireysel danışmanlık hizmetlerinin sağlanabilmesi veya bu tür hizmetlere yönlendirme mekanizmalarının oluşturulması.
  7. Oluşturulan uygulamaların sürekliliğinin sağlanması: Bağımlılıkla mücadele kapsamında uygulamaya konulan tüm çalışmaların sürekliliğinin sağlanması ve sonuçların izlenmesi için çaba harcanması.
  8. Tütün bağımlılığıyla mücadelenin arttırılması: Üniversite genelinde önlemler alınması, sigara kullanma davranışlarının analiz edilmesi ve sigara kullanmaya atfedilen anlamlara karşıt söylemler geliştirilmesi.
Çalıştay raporu konusunda komisyon üyeleri görüş birliği sağlamış ilaveten aşağıda belirtilen konularda da çalışmalar yapılması kararlaştırılmıştır.  
  • Kurumlar arası katılımlı olacak şekilde çalıştay çalışmasının oluşturulması
  • Bilişim teknolojileri internet ve sosyal medya bağımlılığı, kumar bağımlılığı, uyuşturucu bağımlılığı, tütün bağımlılığı ve alkol bağımlılığı konularında webinar eğitimlerinin başlatılması,
  • Bağımlılıklar konusunda öğrenci sempozyumu düzenlenmesi,
  • Üniversitemiz web sitesinde konuya yönelik bir erişim oluşturulması,
  • Karadeniz Bölgesindeki üniversitelerle konuya yönelik webinar düzenlenmesi.