Sağlık Hizmetleri MYO’da Dış Paydaşlarla Kalite ve Akreditasyon Toplantısı
Dünya Çocuk Hakları Günü’ne İthafen Çocuk Hakları Sergisi
Çocuk Hakları Paneli ve Resim Sergisi
Diş Hekimliği Fakültesi Beyaz Önlük Giyme Töreni
Eğiticilerin Eğitimi ve Sertifika Programı
2024 Yılı 5. Dönem İlkyardımcı Eğitimi Başarıyla Tamamlandı
TÜBİTAK ARDEB Destek Programları Tanıtım Etkinliği Gerçekleştirildi
“Akıntıya Değil, Yaşama Tutunmak!”
Her yıl yaz mevsimini büyük bir heyecanla yolunu gözlüyoruz. Yaz mevsimi aynı zamanda bizler için tatil mevsimi demek. Okulların da tatile girmesi ve sınavların tamamlanması ile birlikte kıyı kentlerimizde canlı ve hareketli günler yaşanıyor. Yazın başlamış olması, deniz sezonunun da açılması demektir. Mevsim ile birlikte üç tarafı denizlerle çevrili güzel ülkemizde, havaların iyice ısınmasıyla serinlemek isteyenler denize, bu imkânı bulunmayanlar göletlere veya sulama kanallarına akın ediyorlar... Ve deniz sezonunun açılması beraberinde potansiyel bir tehlikeyi de gündemimize taşıyor. Denizi seven herkesin aslında bildiği, ama çoğunlukla önemsemediği tehlike, denizdeki boğulma vakaları ve deniz kazaları tüm uyarılara rağmen yaz boyunca gündem oluşturuyor. Ülkemizde her yıl ortalama bin kişinin suda boğularak yaşamını yitirdiği gözleniyor. Özellikle çocuk ve gençlerin denizdeki, göletlerdeki, su kanallarındaki boğulma haberleri hepimizi derinden üzüyor… Denizlerimizin yapısı, tanımadığımız kıyılar, yüzme kurallarını bilmemek, hem yetişkinler hem çocuklar hem de gençler için ölümcül sonuçlar doğurabiliyor.
Karadeniz sahillerinde görülen ve aslında bir doğa olayı olan güçlü akıntılar, bizler için yaşamsal tehlike oluşturabiliyor. Karadeniz’e özgü, rüzgârlı ve dalgalı havalarda sıkça görülen ve çok kuvvetli akıntılar olarak bilinen çeken akıntılar, sığ sudan derin suya hareket eden, özellikle fırtınalı havalarda dalga yüksekliği arttıkça gücü de artan ve bazen çok iyi yüzme bilenlerin dahi karşı koyamadığı bir doğa olayıdır. Çeken akıntı, İngilizce “rip” akıntısı olarak tanımlanan bir kelimedir ve Türkçe karşılığı “yırtan” akıntı anlamındadır. Karadeniz sahil şeridinde yaşayanların “deniz çekti” şeklindeki ifadelerine uygun olarak “çeken akıntı” olarak isimlendirilir. Halk arasında yaygın olarak akıntının dibe çektiği söylentisi vardır; ancak akıntı genelde dibe çekmez; akıntıya kapılan kişi yatay şekilde hızla kıyıdan uzaklaşarak, akıntının şiddeti ile açığa doğru sürüklenir. Boğulma da bu anlarda, güvenli sığ sulardan açığa doğru çekildiğini fark eden kişinin, korku ve panikle çırpınarak kıyıya dönmeye çabalarken ve/veya yorgun düşüp kendini su üzerinde tutamaması sonucu dibe batması ile gerçekleşiyor.
Doğu Karadeniz sahillerinin hangi noktalarında çeken akıntıların sıklıkla görülmekte olduğu henüz bilinmiyor. Bu nedenle, her sahil şeridi dalgalı ve rüzgârlı havalarda risk ve tehlike oluşturabiliyor. Özellikle sahillerimizin kumsal, çakıl veya kayalık yapılı kıyıları olsun, ayrıksız her rüzgârlı hava ve dalgalı deniz tehlikeli bulunuyor. Uzmanlar, kıyılarını çok iyi tanımadığımız yerlerde, özellikle dalga yüksekliği diz seviyesini geçen ve dalga akıntısı güçlü olan havalarda denize girilmesini özellikle tehlikeli buluyorlar. Ayrıca, deniz sezonunun açılması ile birlikte, boğulma ve denizde meydana gelebilecek olumsuz olaylara karşı ruhsatlı plaj işleten, belgeli cankurtaran istihdam etmiş, can kurtarıcı ekipman (can yeleği, can simidi, gözlem kulesi vb. ekipman) bulunduran, deniz eğlence araçları standartlara uygun olan ve her türlü güvenlik önlemi almış tesislerin tercih edilmesinin hayati önemine de vurgu yapılıyor.
Olası bir boğulma tehlikesine karşı alınması gereken koruyucu önlemler şunlardır:
Tüm bunlara dikkat etmenize rağmen “çeken bir akıntı”ya kapılırsanız:
Ertuğrul Yalçın
Giresun Üniversitesi Sivil Savunma Uzmanı
Kaynaklar:
- AFAD Başkanlığı Suda Boğulmalar ve Çeken Akıntılar Semineri-2019 Sinop
- İstanbul Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü “Akıntıya Tutulma; Yaşama Tutun Projesi-2013”
- İstanbul Teknik Üniversitesi “Çeken Akıntılar ve Suda Boğulmalar Çalıştayı-2013”
- Sahil Güvenlik Komutanlığı Yayınları “Karadeniz’in Cilvesi Çeken Akıntı El Broşürü RIP CURRENTS
- Giresun Üniversitesi Sivil Savunma Biriminin 04.07.2017 tarihli “Güvenli Sularda Kulaç Atın” Konu Başlıklı Yazısı