Haberler
Üniversitemiz UNESCO Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Geliştirilmesi ve Kadınların Güçlenmesi Kürsüsü, Akademiden  Toplumsal Cinsiyet Eşitliğine  Destek Topluluğu ile Karadeniz  Stratejik Araştırma ve Uygulama Merkezinin ortaklaşa düzenlediği “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” programı, Üniversitemiz Güre Yerleşkesi Şehit Ömer Halisdemir Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

“Kadınlar Birlikte Güçlü” ana başlığıyla, 8 Mart’ta düzenlenen ve Rektör Vekili Prof. Dr. Serkan Soylu’nun katılımıyla gerçekleşen  program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’mızın okunmasıyla başladı. Giresun Üniversitesi Karadeniz  Stratejik Araştırma ve Uygulama Merkezi çalışanlarından Ümran Turgut’un sunumunu yaptığı programın açılış konuşmasını Üniversitemiz UNESCO Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Geliştirilmesi ve Kadınların Güçlenmesi Kürsüsü Başkanı Prof. Dr. Hülya Uğur Tanrıöver yaptı.

Günün anlam ve önemine kısaca değinen ve davetlilere katılımlarından ötürü teşekkür eden Tanrıöver’in ardından, Akademiden  Toplumsal Cinsiyet Eşitliğine  Destek Topluluğu Akademik Danışmanı Öğr. Gör. Şule Aksakal bir konuşma yaptı.

Matematik bölümü öğretim görevlisi olmasına karşın toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda çalışma yapmasına, çocukluk ve gençlik döneminde çevresinde yaşananların büyük etkisi olduğunu dile getiren Aksakal, farklı şekillerde de olsa benzer durumlarla ne yazık ki hala karşılaştığını söyledi. Alanında yetkin kadınların cam tavan sendromu yüzünden bulundukları kurumlarda daha fazla yükselemediklerini gördüğünü bu ve benzeri bir çok duruma şahit olduklarını ifade eden Öğr. Gör. Şule Aksakal, kurdukları Akademiden  Toplumsal Cinsiyet Eşitliğine  Destek Topluluğu (AKDES) ile dil, din, ırk ve özellikle cinsiyet konusunda insanların maruz kaldıkları her türlü ayrımcılığa karşı mücadele etmeyi amaçladıklarını ve bu doğrultuda çalışmaya devam edeceklerini söyledi.

Yaptıkları çalışmalarda özellikle Giresun Üniversitesi yönetiminden büyük destek gördüklerini ifade eden Aksakak, GRÜ yönetimine, Prof. Dr. Hülya Uğur Tanrıöver’e, Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi ile Basın ve Halkla İlişkiler Koordinatörlüğü çalışanlarına teşekkür ederek sözlerini noktaladı.

Açılış konuşmalarının ardından tekrar sahneye çıkan Prof. Dr. Hülya Uğur Tanrıöver, “Kadınların Konumu ve Sorunlu Alanlar” başlıklı bir sunum yaptı.

Konuşmasına geçtiğimiz günlerde Eynesil’de yaşanan taciz skandalına değinerek başlayan Tanrıöver, yaşanan vahim olayın kabul edilemez olduğunu ifade etti. Kadınların farklı nedenlerle erkeklere bağımlı hale getirildiğini ve bunun kadın-erkek eşitliği yönünde engel oluşturduğunu dile getiren Hülya Uğur Tanrıöver, bu eşitsizliği ortadan kaldırmanın yolunun toplumdaki bu yanlış düşünceyi değiştirmekten geçtiğini söyledi.

Kadın ve erkeğin fiziki farklılıkları öne sürülerek eşit olmadıklarının dile getirilmesinin bu konuyu basite indirgemek olduğunu, çünkü, kadın ve erkek arasında asla fiziksel bir eşitlikten bahsetmediklerini söyleyen Tanrıöver; “Eşitlikten kastımız, verilen haklar konusunda eşitlik, kişilere sunulan imkanlar konusunda eşitlik, hayatın her alanında eşit söz söyleyebilme ve karar alabilme. Aksi halde kadın ve erkeğin yaratılış fıtratının farklı olduğunun bilincindeyiz” dedi.

Konuşmasının devamında eğitimde, siyasette ve diğer alanlarda kadınların yaşadığı sıkıntılara değinen Tanrıöver, kadınların giyim, kuşam, kullandıkları kişisel eşyaların rengi gibi basit nedenlerden ötürü büyük sorunlar yaşadıklarını ve hatta bazı durumlarda bunların cinayetlerle sonuçlandığını söyledi.

Kadınların yaşadığı sorunları başlıklar halinde aktaran Prof. Dr. Hülya Uğur Tanrıöver, var olan eşitsizliklerin ortadan kalkması, kadınların hayatın bir çok alanında daha fazla söz sahibi olabilmesi için atılabilecek adımlara değinerek sözlerini noktaladı.

Sayın Tanrıöver’in ardından Teknik Bilimler MYO akademisyenlerinden Öğr. Gör. Gülşah Doğanay; “Ders Kitaplarında Toplumsal Cinsiyet Temsilleri: Örnek Olay Çalışması” başlıklı sunumunu yaparken, hemen ardından Tirebolu İletişim Fakültesi öğrencilerinden Nilay Topal da; “Birlik ve Dayanışmayla Gelen Çözümler, Başarılar” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi.

Soru – cevap bölümü ve akabinde “Tirebolu Kadınlarının Çağrısı: Her Gün 8 Mart Olmalı” adlı kısa film gösterimi ile devam eden program, GRÜ Devlet Konservatuvarı akademisyenlerinden Emine Algül’ün flüt dinletisi ile sona erdi.

Aynı gün öğleden sonra, Üniversitemiz dahil bir çok kamu ve sivil toplum kuruluşu ile vatandaşların katıldığı, Gazi Caddesinden başlayıp, Atatürk Meydanı’ndan sonra eren 8 Mart Yürüyüşü, gerçekleştirildi.