UNESCO Kürsüsü Antlaşması 1 Ocak 2025 Tarihi İtibariyle Uzatıldı
Giresun Üniversitesi ve Kent Konseyi Arasında Toplumsal Katkıya Yönelik İş Birli...
Doç. Dr. Ümmükülsüm Özel Akdemir CLEANFOREST Çalışma Grubu Üyesi Oldu
Finansal Katılım Ekonomisi Paneli Yapıldı
"10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü" Ziyareti...
Öğr. Gör. Dr. Yunus Emre Genç COST Üyeliğine Atandı
Kalite Süreçlerinde Ziyaretlerin İlk Etabı Tamamlandı
Giresun Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nde Devir Teslim Töreni Gerçekleşti
Kalite Süreçlerinde İkinci Ziyaret Spor Bilimleri Fakültesine Gerçekleştirildi
Alucra Turan Bulutçu Meslek Yüksekokulu'nda Hamsi Şenliği Etkinliği
Rektörümüz Prof. Dr. Cevdet Coşkun ile Belediye Başkanı Av. Aytekin Şenlikoğlu, Maarif Vakfı Mezun Eğitim Daire Başkanı ve UDEF Temsilcisi Ali Arık Mert, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Cin, Genel Sekreter Ahmet Tevfik Korkmaz, Üniversitemiz akademik ve idari çalışanları, kamu ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile vatandaşların katıldığı program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı.
Üniversitemizin öğrencisi Burkina Fasolu Hüseyin Zorome’nin sunumunu yaptığı etkinlik; Tıp Fakültesi öğrencisi Suriyeli Ahmet Tarık el Mustafi’nin Kur’an-ı Kerim tilaveti ve GRÜ Elektrik Elektronik Mühendisliği öğrencisi Moritanyalı Fadel Muhammed Lemin’in uluslararası öğrenciler adına konuşmasıyla devam etti.
Daha sonra kürsüye çıkan GRÜ Uluslararası Öğrenci Koordinatörü ve UDEF Giresun temsilcisi Öğr. Gör. Abdullah Demir, uluslararası öğrenciler için yaptıkları çalışmaları aktardı. Dördüncüsü düzenlenen programın hedefinin uluslararası öğrencileri Giresun halkıyla aynı ortamda buluşturmak olduğunu söyleyen Demir, ayrıca bu öğrencilerle toplumda bir sinerji oluşturmayı da amaçladıklarını belirtti.
Programda konuşan Maarif Vakfı Mezun Eğitim Daire Başkanı Ali Arık Mert’in ardından Rektörümüz Prof. Dr. Cevdet Coşkun, kürsüye çıktı.
12. Uluslararası Öğrenci Buluşmaları kapsamında bir çok etkinliğin planlandığını fakat Hakkari’den gelen acı haber nedeniyle programda yer alan yöresel müzik ve dans gösterilerinin iptal edildiğini belirten Rektörümüz, Giresunlu Şehidimiz Murat Şahin’e rahmet dileyerek konuşmasını sürdürdü.
Giresun Uluslarası Öğrenci Derneğinin, Uluslararası Öğrenci Dernekleri Fedarasyonu ile birlikte düzenlediği 12. Uluslararası Öğrenci Buluşmalarının Giresun’da dördüncü kez düzenlendiğini belirten Rektörümüz konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Buradaki kardeşlik iklimine ortak olmak için bu alanda toplanan herkesi saygı ve muhabbetle selamlarken, Dünyanın bütün renklerini ve güzelliklerini burada bir araya getiren Giresun Uluslararası Öğrenci Derneğini, Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonunu ve emeği geçen herkesi tebrik ediyorum…
Giresun Üniversitesi olarak 42 farklı ülkeden 1200 öğrenciye ev sahipliği yaparken, Türkiye genelinde de 203’ün üzerinde ülkeden buralara gelerek ülkemizdeki eğitim olanaklarını tercih eden 150 bini aşkın uluslararası öğrenci bulunmaktadır.
Bu manada Üniversite olarak uluslararası öğrencilerimizi oldukça fazla önemsiyor, bu konuda üzerimize düşen her türlü sorumluğu yerine getirerek öğrencilerimize her anlamda destek olmaya, dil, din, ırk ayrımı yapmaksızın bu kardeşlerimizle birleşmeye azami gayret sarf ediyoruz. Biliyoruz ki; Türkiye’de eğitim gören ve görecek olan uluslararası öğrencilerin ülkemizin sahip olduğu medeniyet mirasına tanıklık etmeleri, bu tecrübeyi ülkelerine götürmeleri gelecek yıllarda ülkemize, gerek sosyo-ekonomi gerekse sosyo-politik yönden çok ciddi katkılar sağlayacaktır.
Buradan mezun olup ülkelerine dönen uluslararası öğrenciler, ülkemizde edindikleri tecrübeleri ülkelerine taşıyarak ülkelerinde insani yardım çalışmasından, eğitim çalışmalarına hatta siyasi parti kurulumuna kadar birçok alanda aktif halde olacaklardır. Yani bugün bizlerle birlikte bu havayı teneffüs eden öğrencilerimiz birçok ülkenin geleceğini tesis eden ve Türkiye’ye dost olacak ülkelerin yöneticileri olacaklardır.
Biz millet olarak kardeşçe ve insanca yaşamak, binlerce yıllık birikimimizle tüm dünyada barış ve adaletin tesis edilmesini istiyoruz. Bizler İslam dünyasında açılan yaraların sarılmasını, akan kanların durmasını istiyoruz. Bizler kendimize layık görmediğimiz hiçbir şeyi kimse için düşünmüyoruz ve istemiyoruz.
Eğitim, her geçen gün ekonomideki payını hızla artırmaktadır. Bizler de bu bilinçle göreve geldiğimiz ilk günden itibaren uluslararası öğrenci sayımızı artırma adına ciddi çalışmalar yürütmekteyiz. Bu yıl yapacağımız Uluslararası Öğrenci Sınavı ile de öğrenci sayımızın daha da artacağı inancındayım.
Bu alanda yaptığımız çalışmalarla hem Giresun’umuzun hem de ülkemizin ekonomisine katkı sağlamaya, uluslararası öğrencilerin eğitim kalitesinin ve Uluslararası proje ortaklıklarının artırılmasına; bilim, dil, kültür ve sanat alanlarında ortak çalışmaların yürütülmesine gayret sarf ediyoruz.
Bir yabancı uyruklu öğrenci bulunduğu ülkede barınma, sağlık, beslenme, eğlence, eğitim harcı gibi farklı kalemlerde harcamalar yapıyor. Bu harcamalar ülkelere ve eğitim görülen üniversiteye göre değişkenlik göstermekle birlikte, yıllık ortalama 30-40 bin dolar civarındadır. Bundan 15 yıl önce bile ABD Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre yükseköğrenim seviyesindeki yabancı uyruklu öğrencilerin ABD ekonomisine katkısı, hizmet sektöründe beşinci sıralarda bulunmaktadır. Uluslararası öğrencilerin ekonomiye katkısı elbette yadsınamaz fakat bizim için bundan daha önemlisi bu kültürlerle bir araya gelmek, etkileşime girmektir…
Bizler için her öğrenci özel, her kültür değerlidir. Bu nedenle uluslararası öğrencilerin şehrimizde ve üniversitemizde sorun yaşamadan eğitim öğretim faaliyetlerini yürütebilmeleri için gayret göstermeli, üniversitelerimizin daha nitelikli ve daha çok yabancı öğrenciyi çekebilmesi için tüm Giresunlular ve Üniversite olarak birlikte çalışmaya devam etmeliyiz.
Uluslararası öğrencilerin, Türk kültürü hakkında daha fazla bilgiye sahip olmaları, Türkçelerini geliştirmeleri, Giresun’umuza ve ülkemize daha fazla gönül bağları oluşturabilmeleri, eğitim hicretinde yalnızlık ve kimsesizlik hissine kapılmamaları için, buradaki insanlarla dostluk ve arkadaşlıklarını geliştirmeleri, bizlerin de bu milletin misafirperverliğine yakışır biçimde onlara bu manada azami katkı sağlayarak onları cesaretlendirmesi gerekmektedir. Bu etkinlik vasıtasıyla sizlerle bir araya gelmemizde emeği geçen tüm dernek, kurum ve kuruluş temsilcilerine teşekkür ediyor, özellikle uluslar arası öğrencilerimize sahip çıkan Giresun halkına şükranlarımı sunuyorum.”
Giresun Belediye Başkanı Av. Aytekin Şenlikoğlu’nun etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ettiği konuşmasıyla devam eden programda, UDEF Temsilcisi Ali Arık Mert ve GRÜ Uluslararası Öğrenci Koordinatörü Öğr. Gör. Abdullah Demir, günün anısına hazırlanan teşekkür plaketlerini Rektörümüz Prof. Dr. Cevdet Coşkun, Belediye Başkanı Av. Aytekin Şenlikoğlu, Gençlik ve Spor İl Müdürü Hasan Bulut, Bem-Bir-Sen Giresun Temsilcisi Coşkun Musaoğlu ve Genel Sekreter A. Tevfik Korkmaz’a takdim ettiler.
Konuşmaların ardından sahneye çıkan Kazakistanlı Kamran Ulfanov, yöresel enstrümanları Dombra ile Arslanbek Sultanbekov'un aynı adlı eserini seslendirdi.
Açılış programının ardından kurdela kesim töreni ile başlayan “12.Uluslararası Öğrenci Buluşmaları”nda, Rektörümüz Prof. Dr. Cevdet Coşkun ve beraberindekiler ülkelerin çadırlarını ziyaret ederek, öğrencilerden kendi kültürleri hakkında bilgi aldılar.
Vatandaşların büyük ilgi gösterdiği etkinlikte, yöresel kıyafetlerini giyerek tanıtım yapan öğrenciler, çadırlarına gelen ziyaretçilere yine kendi ülkelerine ait yiyecek ve içecekleri ikram ettiler.