Giresun Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından düzenlenen,  "Tarihsel Süreçte 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü" başlıklı panel, 09 Mayıs 2024 Perşembe günü saat 14.00'te, İİBF Cengiz Aytmatov Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

İİBF Dekanı Prof. Dr. Kurtuluş Yılmaz GENÇ'in moderatörlüğünü yaptığı panelde; Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Akif KARA "Cumhuriyet Kurulurken İşçi Sınıfı: 1908'den 1923'e", Dr. Öğr. Üyesi Mertcan ÖZTÜRK "Gündelik Hayatta Emeğin İzleri" ve Arş. Gör. Dr. Emre Burak DEMİRER de "Toplumsal Bellek Unsuru Olarak 1 Mayıs" başlıklı sunumlarını gerçekleştirdiler.

Etkinlik, Ulu Önder Mustafa Kemal ATATÜRK ve Aziz şehitlerimiz için 1 dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başladı. Sonrasında, Panel Moderatörü Prof. Dr. Kurtuluş Yılmaz GENÇ, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’ne ilişkin tarihsel süreci özetledi ve günün, emeğe saygı ve sosyal ortam ya da çalışma ortamında her türlü ayrımcılığın ortadan kaldırılması açısından önemini vurguladı. Prof. Dr. GENÇ; Panelin, ideolojik bir yaklaşım sergilemeden, bilimsel-akademik bir bakış açısıyla 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’ne ilişkin tarihsel sürece odaklanacağını ifade etti.
Panelde;
Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Akif KARA, 1900’lü yılların başları ve 1923’e kadar olan dönem ve Cumhuriyet sonrasında 1 Mayıs’a olan yaklaşımlar ve Türk işçilerinin süreçteki gelişmeler üzerindeki etkilerini ortaya koydu.
Arş. Gör. Dr. Emre Burak DEMİRER de "Toplumsal Bellek Unsuru Olarak 1 Mayıs" başlıklı sunumunda, konuyu, bilimsel yaklaşımlar çerçevesinde ele aldı. Başlığa ilişkin uluslararası boyutlara değindi. “Hatırlamak kolektif bir eylemdir.” diyen Dr. DEMİRER, “toplumsal belleğin” oluşumunu bilim felsefesi açısından değerlendirdi.
Panelde son olarak Dr. Öğr. Üyesi Mertcan ÖZTÜRK söz aldı. Dr. Öğr. Üyesi ÖZTÜRK; üretim ve tüketim arasındaki ilişkiyi; iş yaşamına özgü rekabetin emek kavramına yansımalarını ortaya koydu. Uluslararası alanda, işletmelerin yüksek kar beklentisi ile emeğin değeri arasındaki çelişki üzerinde durdu. Dr. ÖZTÜRK, küreselleşmenin emek algısı üzerindeki etkisini değerlendirdi.

Panel, Soru-Cevap, Katılım Belgesi takdimi ve toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

Etkinliğe, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşegül ÇEBİ, GRÜ Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Reyhan Ayşen WOLFF, İ.İ.B.F. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin ERKUL, diğer öğretim elemanları, idari personel, öğrenciler ve diğer konuklar katıldılar.