Harşit Vadisinin kuzeyini 1916-1917 yıllarında işgal eden Rus Ordusuna karşı kahramanca mücadele veren, Vadiden Rus Ordusunun geçişini efsanevi bir şekilde durduran ecdadımızın bu şanlı geçmişini unutturmamak ve  gelecek nesillere aktarmak amacıyla yapılması planlanan bir dizi etkinliğin ön hazırlığı sebebiyle, 29 Haziran 2022 Çarşamba günü Tirebolu İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nazım Elmas öncülüğünde oluşturulan heyet tarafından bir keşif gezisi düzenlendi.

Üniversitemiz Tarih Bölüm Başkanı Prof.Dr. Sezai Balcı, bilim uzmanı Adnan Yazıcı, Üniversitemiz Basın Danışmanı Öğr.Gör. İsmail Bayram, Araştırmacı ve Gazeteci Öğr.Gör. Kamil Patan, Üniversitemiz Kütüphane ve Dökümantasyon Daire Başkanı ve Araştırmacı Yazar Mehmet Fatsa ile birlikte çok sayıda yapımcı, araştırmacı, yazar ve şairinde yer aldığı inceleme ve hazırlık heyetinin yapmış olduğu bu keşif ziyaretinde kendilerine Güce Kaymakamı İbrahim Zahid Ahat ile Güce İlçe Milli Eğitim Müdürü Kahir Al da eşlik ettiler.

Keşif gezisinde, Espiye Arpacık Köyü, Güce Şaban Kalesi, Eymür, Şıhlı ve Yenice Köyleri, Güvende Yaylası, Kabaktepe Şehitliği gibi  savaşın izlerini taşıyan, şehit naaşlarının bulunduğu bir çok mekan ziyaret edildi.

Tirebolu İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nazım Elmas, Harşit Savunmasının doğru ve eksiksiz bir şekilde gelecek kuşaklara aktarılması, şehitlerin aziz hatıralarının layıkıyla yad edilmesi maksadıyla, bir dizi çalışma planladıklarını söyledi.

Müze kurulması, Harşit Savunmasının profesyonel bir belgeselinin yapılması, o yılların hatıralarını anlatan kısa film yarışması düzenlenmesi ve öğrencilerin katılımıyla belli bir hatta yapılacak anma yürüyüşünün her yıl tertip edilmesi gibi önemli faaliyetler yapmayı planladıklarını anlatan Dekan Prof. Dr. Nazım Elmas, bu çalışmalara halkımızın yanı sıra, mülki amirlerin, belediye başkanlarının, öğretmenlerin, araştırmacı, şair ve yazarların, akademisyenlerin vereceği her türlü desteğe ihtiyaç duyduklarını belirterek; “günden güne silinmeye yüz tutan hatıraları yeniden canlandırmak ve anılarda yaşatmak bizim üzerimize düşen büyük bir sorumluluktur” dedi.